Топвъпроси за… пералните машини

Пералня SensoCare на Gorenje 

текст Катя Атанасова

 
КАКЪВ Е ИЗБОРЪТ НА ПАЗАРА
Разнообразието е голямо и има широки възможности за избор. При свободностоящите перални машини има два вида – с предно или с горно зареждане, като при моделите с горно зареждане се пести пространство. За удобство при фронталното зареждане съвременните уреди са с по-широк люк. Пералните машини за вграждане са необходими, когато пералнята е предвидено да бъде поставена в шкаф зад вратичка и тези модели все повече се търсят, тъй като тенденцията е за максимално изчистени мебели на принципа “всичко скрито”. Предлагат се комбинирани уреди пералня със сушилня, но специалистите препоръчват, ако има достатъчно място, те да се закупят отделно.
 
НОВОСТИТЕ
Усъвършенстването е по посока на бързото и икономично изпиране, без това да е за сметка на чистотата. С новите барабани триенето на тъканите е намалено и това води до значително по-малко захабяване на дрехите. Новите модели перални са и с намалени вибрации, много по-безшумни и с по-дълъг живот. Производителите предлагат и машини с по-голям капацитет, но със стандартни размери. За да могат да се активират всички елементи на препарата, пералните са програмирани така, че в началото на всеки цикъл нивата на температурата се покачват регулярно до постигане на зададената температура. Пералните с вход за топла вода дават възможност за спестяване до 50% от консумацията на електроенергия. Барабанът в някои нови модели е наклонен с 10 градуса, което значително намалява нивото на изразходваната вода. 3D сензори и инверторни технологии контролират движението на барабана за максимална ефективност на изпирането. Контролиращите системи за всички перилни процеси правят уредите изключително прецизни. Удобство е и функцията за пране на по-малко количество дрехи и за безшумно пране. С новите перални с пара гладенето отнема значително по-малко време и усилия.
 
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ИНСТАЛИРАНЕТО НА ПЕРАЛНЯТА 
Правилната инсталация е едно от условията пералнята да ни служи по-дълго и по-добре и да използваме максимално всичките й възможности. Необходимо е подът да е равен и твърд и уредът да се нивелира. Така пералнята ще бъде възможно най-безшумна, а намалените вибрации ще намалят износването на частите. С оглед на безопасността никога не включвайте пералнята в разклонител и спазвайте отстоянието от други предмети (10 см отзад и 2 см отстрани). За дългия живот на пералнята е от значение да не бъде поставена в помещение, където температурата може да падне под 0 градуса.
 
КАК ДА РАБОТИМ С НЕЯ
Една от най-важните стъпки е сортирането на прането. Необходимо е да се избере програма в зависимост от тъканите, а дозирането да е съобразено с капацитета на барабана. При претоварване е възможна повреда. В зависимост от степента на замърсяване може да се избере програма с предпране. Важно е всеки препарат да бъде дозиран според указанията, защото може да прелее и да доведе до повреда. И тъй като качеството на едно изпиране зависи от четири компонента – температура, време, препарат и механична работа, компромисът с един от елементите ще повлияе отрицателно крайния резултат.
 
ПОЧИСТВАНЕ И ПОДДРЪЖКА
Почистването на барабана се прави със специален цикъл за почистване на вътрешността на пералната машина. Препоръчва се този цикъл да се изпълнява редовно. Без дрехи в барабана вместо прах се поставя Calgon, като накрая оставяте вратата отворена, за да се изсуши. Друг компонент от поддръжката е почистването на входящата система за вода. Ако водата е “твърда”, частици варовик могат да запушат филтъра. Отстраняването им става с помощта на твърда четка. Чекмеджето за препарат се отделя от основното тяло и така лесно можете да почистите остатъците от препарат и омекотител. При много марки от по-високия клас това чекмедже се самопочиства и е изработено от специален материал, който не задържа замърсявания.
 
 

Специални издания