Топвъпроси за… миксерите

Избирайте го според мощността и бъркалките

Сабина Василева

Никоя съвременна домакиня не може да си представи ситуация, в която ще трябва да приготви нещо в кухнята, без миксерът да е подръка. Колкото и изтъркано да звуЧи, от много време насам той е нейниЯт незаменим и верен помощник – било за да омеси тесто, да пасира крем или пюре, да накълца месо, ядки, сирене, зеленчуци, подправки или просто да разбие за минимум време и без никакво усилие яйца, сметана и т. н. И все пак, ако тепърва планирате да си купите безценниЯ уред или да замените веЧе остарелиЯ, първо се запознайте схарактеристиките на предлаганите в магазините марки и модели.

Какви видове миксери се предлагат на нашия пазар?
В зависимост от потребностите ви можете да избирате между обикновен  миксер или миксер с пасатор и резачка, както и между ръчен миксер или миксер на стойка и купа – купа  за накълцване, за разбъркване или шейкър-купа. По-лесни за работа са уредите на марките Braun, Zelmer, Mulinex и Scarlett от средния и по-ниския клас миксери. Купата към всички уреди обикновено е с вместимост три литра, така че в нея могат да се смесват големи количества наведнъж. Марката Zelmer има модел, при който шейкър-каната и пасаторът се поставят на едно и също място – много е удобно.

Кои  са най-важните характеристики на миксера?
Мощността трябва да е достатъчно висока – около 400W, и не по-ниска от 170W. Желателно е миксерът да има поне три степени на работа. Турбобутонът също е необходим. С него уредът за секунди влиза в режим на максимална степен. Някои уреди имат допълнителни бъркалки, при това направени от неръждаема стомана. Те го правят по-функционален. Много удобни за ползване са моделите със самостоятелна стойка за съхранение, каквато имат например някои от моделите на Philips…

повече имформация брой 12, страница 136-138

Специални издания