Топвъпроси за кухнята

Елена Гемишева, дизайнер студио Art Court:
Кухнята е сложна система и трябва да бъдат премислени ходовите линии и  работните зони
 
 
Преди да изберете нова кухня или да ремонтирате старата, припомнете си горчивия опит, който вече имате –  ръбове, в които се блъскате, тесни плотове, тъмни ниши, излишни уреди… Тайната на добрата кухня е в прецизното планиране на пространството, в подходящото осветление и във внимателния избор на уреди и практични мебели. Звучи просто, но само за тези, които не са минали през този наистина сложен процес, в  който трябва да се съобразят много елементи. Най-добрият вариант е интериорният дизайнер или консултантът от фирмата – производител да бъдат наблизо, когато взимате решения, с които ще живеете години. 
 
Откъде започва планирането на кухненското пространство?
 
Най-важното нещо, когато започваме да проектираме кухня, е да разберем как точно ще бъде използвана тя. Това е основен подход, който дизайнери и архитекти трябва да прилагат. Кухнята е сложна система и трябва добре да бъдат премислени ходовите линии и различните работни зони.
Освен определянето на стила, който обикновено е по преценка на клиента, е важно и да се определи един универсален модул, който ще оптимизира изпълнението и ще намали цената за изработката. 
 
Кои са основните зони и как се позиционират?
 
Обикновено при кухнята в пълния й вариант разграничаваме 5 отделни зони: за съхранение на храна – консерви, плодове и зеленчуци и хладилник; зона за съхранение на посуда; мивка; зона за приготвяна на храна – работен плот; зона за готвене – фурна и котлони. Тези 5 зони са в непрекъснато взаимодействие една с друга и трябва да бъдат организирани така, че да бъде най-удобно за приготвянето на ястие. Мивката, работният плот и котлоните/фурната образуват мислен триъгълник, което води до различни по форма кухни – линейна (или 2 успоредни линии), Г- образни и П-образни.
 
 
Кои са най-често срещаните грешки при проектирането?
 
В началото при развиването на функционалните разпределения е важно да не се забравя, че кухнята не е изградена просто от няколко шкафа и уреда, съединени един с друг, а е система от модули, които следват някаква производствена логика. Важно е да се използват стандартизирани модули не само заради оптимизиране на производствената цена, но и заради наличните на пазара кухненски аксесоари и механизми. Ако дизайнът не е ясен и не следва някакви разумни параметри, то това би довело до конфликт между дизайнера и производителя. Друг проблем, който би могъл да възникне при неправилно планиране или при реконструкция на жилища и размяна на функциите на помещенията, е недобро укрепване на стените и невъзможността за закрепване на горен ред шкафове.
 
Какви са новостите в дизайна и материалите? 
 
Една от визиите, много модерни този сезон, е комбинацията на фурнир в тъмен орех и графитено сиво. Това създава много топла, уютна и хармонична атмосфера. Използва се стъкло под формата на витрини на шкафове или като рафтове с обшивка от черен метал, което е характерно за модерния индустриален дизайн. Много актуално е и армираното стъкло, което се използва за вратички на кухненските шкафове. Често виждаме ламинати, които имитират нетрадиционни материали като бетон, камък, кожа, метали. От металите особено модерни са инокс, мед и розово злато.
 
При кухненските плотове новостите са доста. Дебелината на плота вече е по-малка – 1,5 см за сметка на старата, която беше 6 см. Понякога мивките се затварят и така се освобождава още работна площ като продължение на плота или пък се изтегля втори плот от основния. Отново с цел отваряне на още пространство за работа и за хранене при островните плотове се добавя втори плот, който може да се приплъзва във всички посоки или пък да бъде прибран върху основния, когато няма нужда от него. 
 
Осветлението навлиза все повече в кухненското обзавеждане като скрити LED ленти под работния плот и дори под вратичките, при цокъла, което създава въздушност и лекота и допринася за модерната визия на кухнята.
 
 Актуален тренд при отварянето на вратичките е зарязването на горния кант под ъгъл, като по този начин се оформя пространство между кухненски плот и вратичката, удобно за ръката при отваряне. Липсата на дръжка улеснява почистването и допринася за изчистената линия на дизайна. 
Симбиозата между класика и модерно навлиза като препратка към винаги актуалната еклектика. В този тренд намират място както доскоро възприеманите като некомбинируеми материали, така и взаимноизключващи се стилово елементи като таблени вратички, съчетани с плот от модерен технически камък. Още един от актуалните трендове е релеф в повърхността на таблената вратичка.
 
Smart технологиите навлизат с пълна сила в ежедневието ни, което доказват новото поколение хладилници с вграден софтуер, който разпознава продуктите в хладилника, научава навиците на собственика и известява при липса на даден продукт. В други държави софтуерът вече е свързан към вериги супермаркети и след установяване на нужда от дадени продукти прави директни поръчки към тях след потвърждение от собственика.
 
 
Целият материал в брой март/2018
 
 

Специални издания