Tопвъпроси за… косачките

Сабина Василева

Градината е нашият зелен оазис ­ място за блажена почивка и приятно прекарване на свободното време. За да бъде моравата като зелен килим, е необходимо тя да се коси редовно. В наши дни градинската техника е много усъвършенствана, остава само да изберем подходящата за конкретния случай косачка, защото различните машини имат различни характеристики и капацитет.

ЕДНО ?

Какви са основните видове косачки?
Двата основни вида косачки са електрически и моторни. Първите се захранват с ток и мощността им варира от 800 до 1600 W. Моторните косачки са с четиритактов двигател с мощност от 3-5 конски сили. Някои марки имат модели с въздушна възглавница, благодарение на което се проследява профилът на терена, тоест ако на моравата има дупка, косачката може да влезе и там. В магазините за градинска техника (Praktiker, Mr. Bricolage) ще намерите и тримери ­ те работят с корда и се използват за довършителна работа (за онези по-малки терени, където друг вид косачка не може да мине). Разбира се, съществува и оптимален вариант ­ косящ трактор.

Какъв вид косаЧка да изберем?
Специалистите препоръчват за по-големи терени моторни косачки с двигател. А например за терен от 300-400 кв. м по-подходяща е електрическата косачка.
При електрическите косачки двигателят може директно да е вързан към ножа. Другият вариант е връзката да бъде с ремъчна предавка, която поема усилията и в този смисъл е по-добрият избор, твърдят консултантите. За равни терени и добре поддържана трева косачките с колелца са за предпочитане.

 

От какво се определя цената при косачките?
Единият критерий, разбира се, е мощността на машината. От друга страна, косачките могат да бъдат с метален или с пластмасов корпус, като вторият вариант излиза по-евтино. Цената се определя още и в зависимост от диаметъра на ножа ­ от 30-38 мм. Самите ножове могат да бъдат метални и пластмасови. Металният нож преодолява по-груба растителност и това предимство на съответната косачка покачва цената й. Други модели (тип самоход) са оборудвани с допълнителен лост, който като се дръпне, косачката се движи сама, а човекът само я направлява. Тази екстра също води до оскъпяване. Цената зависи и от това дали косачката има кош за събиране на тревата или не (при някои косачки тревата се изхвърля странично).


Какви са екстрите?

Bosch например имат модел, който съчетава косачка на колелца и тример. Модели на Gardena са снабдени с въртяща се дръжка, така че косачката може да коси и ръбовете на моравата чрез странично управление. Въртящата се дръжка позволява също лесното слагане и вадене на коша за тревата. Освен че е регулируема, дръжката е адаптирана към индивидуалния ръст. Всички косачки Husqvarna са оборудвани с предпазен прекъсвач върху ръкохватката, който моментално спира ножа и мотора, в случай че операторът загуби контрол над машината. Стартерът е върху ръкохватката, така че операторът лесно го достига, и е на безопасно разстояние от косилния апарат. Добър избор са и бензиновите косачки на Viking (дистрибутор Stihl) заради комфортната система за лесно стартиране Ready Start, иновационното вариозадвижване за плавно регулиране на скоростта, набора за рекултивиране, практичния съединител нож-спирачка.
Bosch предлагат модели ротационна косачки (Rotak), оборудвани с иновационен патентован гребен за трева, по-широк от предните колела. Чрез специалната си конструкция той надеждно подвежда ножа и растящата близо до ръба трева. Така косачката окосява тревата чисто до зидовете и ръбовете, докато традиционните машини по-трудно достигат до такива места. Освен това Powerdrive моторът предлага мощно рязане чрез максимален въртящ момент дори и в много висока трева.

 

Необходим ли е кош за тревата?
Косачките с кош за трева пестят време и почистват зелената площ. Същевременно те могат да бъдат използвани и за събиране на листа, клони и плевели. Събирането на трева е добро решение, ако желаете да избегнете алергични реакции и да намалите разпръскването на семена от плевели. Почти всички марки ­ китайски, немски, английски, предлагат модели, оборудвани с кош (Flymo ­ традиция в градинската техника, Gardena, Budget, Einhell, Royal, Mcculloch).

Какво представлява методът BioClip?
Специалистите препоръчват метода BioClip (косачки Husqvarna), в случай че косите често ­ така ще постигнете по-добър вид на моравата. При BioClip тревата се нарязва многократно и ситно накълцана, се връща върху окосения терен, за да послужи като тор. Резултатът е перфектна зелена площ, а фино нарязаните парченца ще наторят тревата и ще я направят по-устойчива през сухи периоди. С BioClip съществува по-малък риск от отхвърляне на камъни.

Какви са техниЧеските характеристики на турботримера?
Марки като Gardena например предлагат три класа турботримери: начален клас, стандартен клас и професионален клас. Турботример Classic Cut е подходящ за проблемни области до стени, стъпала, близо до огради, около дървета, под храсти. Много ефективна е новата система роторно рязане, извършвано с голяма точност и при това с ниско ниво на шума. Големият стартерен ключ е предназначен за удобно хващане и лесно включване. Power Cut пък се използва в градини с камъни или скални оформления.

Специални издания