Топвъпроси за… косачките

текст: Катя Василева

Ако имате двор, независимо дали е голям или малък, косачката е задължителен елемент от необходимите приспособления за поддръжка. Добре окосената морава е част от естетиката на градината и от удоволствията на открито. Има няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид, преди да направите покупката.
 

Маневрена, компактна и тиха – електрическата косачка VIKING МЕ 235 е с тегло само 13 кг, като се управлява лесно около лехи и храсти. 
 

РЪЧНА ИЛИ МОТОРНА?
Ръчната косачка е тиха и не замърсява околната среда, малка и компактна е. С нея не се налага да влачите след себе си кабели, да сипвате бензин и масло. Състои се от стационарен нож, монтиран паралелно на земята, и въртящ се цилиндър с множество прикачени остриета. Ръчните косачки са сравнително евтини, не изискват сериозна поддръжка и дават възможност за по-ниско косене от моторните. Недостатъкът е, че този тип косачки не са толкова леки, колкото изглежда и изискват повече физическо усилие. Ако тревата стане прекалено дълга, много трудно се коси с роторна косачка.
 

STIHL FS 38 е лека моторна коса с регулируема кръгова ръкохватка. Много подходяща за декоративно косене и довършителни работи. 
 

ЕЛЕКТРИЧЕСКА, БЕНЗИНОВА ИЛИ С БАТЕРИИ?
Ако имате малка морава, електрическата или с батерии косачка е добър избор. Електрическите косачки обикновено се захранват с кабел, включен в контакт, така че е необходим много дълъг разклонител. Друг недостатък е неудобството при косене с прикачен кабел – трябва да се внимава да не се нарани с косачката. Захранваните с батерии електрически косачки се задвижват от голяма батерия, монтирана обикновено в горната част на уреда. Основният недостатък на този вид косачки е, че повечето батерии работят сравнително кратко време с едно зареждане – обикновено около час при пълен заряд. Освен това този тип косачки не са особено мощни и продуктивни. Предимство и на двата вида косачки е по-ниската цена, сравнено с бензиновите варианти.
 
Бензиновите косачки са най-популярният избор за поддържане на дворове. Недостатъците им са, че са по-скъпи, шумни и не така щадящи околната среда. Плюсовете им са, че са бързи и по-лесни за използване, особено самоходните модели. Както за останалите косачки, важни за избора са диаметърът на ножа, мощността и обемът на коша, в който се събира окосената трева. По-широкият нож осигурява по-бърза и лека работа, а по-големият кош не изисква често изпразване. В магазините за градинска техника ще намерите и тримери. Те работят с корда и се използват за довършителна работа за онези терени, където друг вид косачка не може да мине.
 
ОТ КАКВО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА?
Единият критерий, разбира се, е мощността на машината. От друга страна, косачките могат да бъдат с метален или с пластмасов корпус, като вторият вариант излиза по-евтино. Цената се определя още и от диаметъра на ножа, а самите ножове могат да бъдат метални и пластмасови. Металният нож преодолява по-груба растителност и това предимство на съответната косачка покачва цената й. Други модели тип самоход се движат самостоятелно, направлявани от човек, като тази екстра също води до оскъпяване. Цената зависи и от това дали косачката има кош за събиране на тревата или не (при някои косачки тревата се изхвърля странично).
 
 

Градинската косачка HUSQVARNA LC 140 S е нов модел с обем на двигателя 125 куб.см , ширина на косене 40 см, височина 25-75 мм и самоходна система на задвижване. //  Градинският трактор HUSQVARNA 138 предлага ширина на косене 97 см с височина 38-102 мм. Mетодът на косене е събиране.

КАКВИ СА ЕКСТРИТЕ?
Някои модели съчетават косачка на колелца и тример. Други са снабдени с въртяща се дръжка, така че косачката може да коси и ръбовете на моравата чрез странично управление. Въртяща- та се дръжка позволява също лесното слагане и вадене на коша за тревата. Освен че е регулируема, дръжката се адаптира към индивидуалния ръст. Предлагат се машини, оборудвани с предпазен прекъсвач върху ръкохватката, който моментално спира ножа и мотора, в случай че операторът загуби контрол над машината. Предлагат се също ротационни косачки, оборудвани с иновационен патентован гребен за трева, по-широк от предните колела. Чрез специалната си конструкция той надеждно подвежда ножа и косачката окосява тревата чисто до зидовете и ръбовете. Някои марки имат модели с въздушна възглавница, благодарение на което се проследява профилът на терена. С функцията мулчиране тревата се нарязва на много ситно и се разпръсква обратно върху окосената площ. По този начин моравата се наторява естествено, намалява необходимостта от поливане, защото намаляват изпаренията на влагата от почвата, тревата се запазва от парещите слънчеви лъчи, пести се време при косене.
 
 

Специални издания