Топвъпроси за… кафемашините

Налягане 15 bar-а и система “крема диск”  са гаранция за отлично еспресо.
Електронният дисплей създава допълнителни удобства

Сабина Василева

Денят на много от нас започва с домашното кафе.  То, кафето, е и почти задължителна част от менюто, когато посрещаме гости. И никак не е без значение как ще приготвим ароматната напитка, така че да си осигурим от сутринта добро настроение или да се представим добре пред гостите. Калайдисаните джезвета са една мила екзотика, но трябва да помним, че не всички понасят турското кафе. Затова все повече домакинства се обзавеждат с кафемашини. Вероятно и сами можете да се ориентирате кои от предлаганите на пазара марки са най-надеждни, но все пак ви предлагаме някои насоки при избора на кафемашина.

Какви видове кафемашини ще намерите на българския пазар?
Предлагат се основно два вида кафемашини – еспресо и шварц. В онези магазини, където разнообразието от марки и модели е по-голямо, вероятно ще видите изложен и трети вид  – нещо средно между еспресо и шварц. Тя има ръкохватка, но е без помпата, която образува задължителното налягане, така че да се получи еспресо. Четвъртият вид  е комбинирана – прави както еспресо, така и шварц (Delonghi например). Въпреки че засега у нас няма голямо търсене, някои магазини предлагат кафемашини с възможност за работа с капсуловано кафе (плитка цедка за една доза) – модели на Palombini, Taurus. Реномирани марки като Bosch, Saeco (марката само за кафемашини), Delonghi предлагат също кафеавтомати за домашно ползване.

За какво трябва да питате, ако купувате кафемашина еспресо?
Тук мощността не е основен фактор, тъй като тя е съобразена с количеството вода в контейнера. Затова пък непременно се поинтересувайте колко bar-а е уредът: 3.5-4 bar е прекалено слабо налягане. Оптималният вариант, за да се получи наистина качествено кафе, е 15 bar. Попитайте също дали кафемашината е снабдена със системата крема диск (специална гумичка на цедката) – това не е просто екстра, а ви гарантира любимото еспресо с плътен каймак.

Какви екстри е желателно да има кафемашината?
Добре е уредът да има ръкохватка с подвижно дъно за лесно почистване на отпадъчното кафе. С такава са снабдени не само кафемашините от висок клас, но и модели на Hyundai например (китайско производство). Ако можете да платите по-висока цена, по-добре изберете модел с електронен дисплей: само с едно докосване задавате големината на кафето – дали да бъде дълго или късо. А и работата с уреда е по-обезопасена. Rowenta например предлагат модели с електронно управление на приемливи цени. …

Специални издания