Топвъпроси за… боите и декоративните мазилки

текст: Антоанета Баева 

 
Как да разпознаем качествената боя?
Добрите продукти се нанасят бързо, не избледняват с времето, цапат се трудно и се почистват лесно, нямат вредни емисии. Продуктите от качествени марки са с ниско съдържание на летливи органични съединения и са безвредни за здравето.
 
 
Какви бои да изберем за различните помещения?
Боите за различните помещения са с една и съща основа, но с допълнителни съставки – латекс, тефлон, силикон и т.н. Те се делят най-общо на два вида: алкидната (блажна) боя запечатва стените и затова се използва много рядко при домашни условия. Тя е подходяща за оцветяването на дърво, метал и пластмаса. В зависимост от добавките се говори за акрилни, латексови, винилови, тефлонови, силиконови, силикатни и т.н. Например, за тефлона е характерно, че отблъсква мръсотията, затова е подходящ за кухни, а силиконът отблъсква водата и е добър избор за мокри помещения. Латексът е еластичен, не задържа микроорганизми и се почиства лесно и е подходящ за дневни, спални, коридори. Благодарение на високата им въздухо- и паропускливост, силикатните бои често са предпочитани за места с висока влажност. Боите на винилова основа пък са огнеустойчиви. Обикновено за тавани се използва матова боя, а за стените сатенена или с блясък. Специалистите напомнят, че матовата боя се замърсява по-лесно, но прикрива по-добре недостатъците на повърхността.
 
Какъв да бъде цветът?
Според традиционните препоръки слънчевите помещения е добре да бъдат в студени тонове, а северните – в топли. Това правило обаче е доста относително при днешната богата палитра сложни тонове и множеството други елементи в помещението. Съществена роля при избора на цвета играе и размерът на стаята. Малкото помещение ще се „разшири“, ако стените са в студени тонове.
 
Какви ефекти се постигат с декоративните мазилки?
Новите декоративни мазилки предлагат невероятно разнообразие цветове и финиши, те са истинско изкуство и могат да бъдат съществена част от стилистиката на жилището. С последното поколение декоративни мазилки е по-лесно да се създаде класическа атмосфера, да се постигне рустикален ефект, да се внесе доза екстравагантост в интериора. Със съдържанието на различни съставки и частици – силиконови, керамични, минерали на прах, фин кварцов пясък, слюда, акрилни смоли и други, се постигат разнообразни ефекти: пясъчен, патина, металически, хроматичен, перлен, брокат, кадифе, злато и сребро… Успешно се имитират различни повърхности пукнатини, дърво, скъпа каменна облицовка.
 
 
Какво означава „венецианска” и „сицилианска” мазилка?
Названието „венецианска” мазилка обединява всички видове декоративна гладка мазилка с огледална повърхност и с визия на мрамор. Блясъкът се дължи на финия мраморен прах в състава. Добавените различни смоли и неорганични пигменти позволява разработването на хиляди цветове, характерни за венецианските и флорентинските дворци. Друга разновидност е традиционната сицилианска мазилка, „стоплена” от малките теракотени гранули в структурата. Рустикалната мазилка е особено актуална, като има варианти да е по-груба или по-дискретна. Старинен или рустикален ефект може да се постигне и със специална патина за бои и мазилки.
 
Какви са актуалните тенденции?
В новите колекции се използват сложни, благородни, луксозни тонове, близки до природните нюанси пясък, ръжда, земя, праскова, горчица, патладжан. Контрастните съчетания се избягват. Монотонната палитра се компенсира от богатство на текстурите. Фактурите са почти „невидими” – те се виждат под определен ъгъл, често са в същия цвят като основата, но с половин нюанс разлика. Много се работи по формулата „тон в тон”. Грубите, сурови, незавършени стени са харесвани от дизайнери и архитекти. В тази линия са имитациите на тухла и на бетон, на керамични плочки, които изглеждат изтъркани или покрити с ръжда.
 
Как се нанасят и поддържат?
Мазилките, за разлика от боите, трябва да се нанасят от професионалисти. Всички мазилки се почистват много лесно и са устойчиви на химически препарати. Избледняване на цвета не се получава, но при нараняване повечето са трудни за поправяне.
 

Специални издания