Топлината – начин на употреба

текст Катя Василева, консултант Елена Гемишева, студио Art Court

При изграждането на нов дом може да се избира между много различни видове отоплителни системи, които трябва да се проучат внимателно, преди да се вземе решение коя е най-подходяща. При всеки начин на отопление трябва да се отчете неговата ефективност спрямо бюджета, необходим за затопляне. Отопление, което пести енергия, не обременява пространството с обема си, щадящо е за околната среда и е благоприятно за здравето – това е тенденцията в предлагането и търсенето. Пазарът е разнообразен и предлага решения от различен клас. Правилото е, че инвестицията в добрите марки и новите технологии бързо се възвръща.


TESY Cloud електрически конвектори с управление през интернет, дават възможност за контрол и мониторинг от разстояние. Новите конвектори TESY могат да бъдат управлявани през браузър на адрес: mytesy. com или с помощта на мобилно устройство с инсталирано приложение tesyCloud.

КОНВЕКТОРНИ ПАНЕЛИ
Стенните електрически конвекторни панели са добро решение за отоплителния сезон. Те са с висока ефективност, защото електроенергията изцяло се преобразува в топлинна енергия. Този тип тела са екологични, безопасни и бързи за инсталиране. Оборудвани са с нискотемпературен нагревател, с термостат, температурен сензор и градусна скала, заемат малко място и не изискват подсилена електроинсталация. Едно от икономичните предложения в тази област са конвекторите, базирани на технологията LowH2O: принципът е по-малък обем вода, циркулираща в системата, като съответно намалява енергията за подгряване. Стандартните вертикални и хоризонтални конвектори се използват предимно в домашни условия. За да бъдат максимално ефективни, се препоръчва монтажът им да е под прозорците. Поради голямата си мощност каналните конвектори са предпочитан уред в ресторанти, хотели, изложбени зали и помещения с по-голям обем. Възможността за затваряне с декоративна решетка ги прави предпочитан избор от дизайнерите. Новото поколение конвектори може да се управляват през интернет от компютър или от мобилно устройство с инсталирано приложение.
 
ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ
Това е форма на централно отопление, с което се постига вътрешен контрол на климата с помощта на проводимост, радиация и конвекция. Подовите отоплителни системи са много ефективни, защото работят на ниски температури с увеличено акумулиране на топлина. Този тип отопление може да бъде електрическо и водно. При електрическото се използват нагревателни кабели, отоплителни мрежи или нагревателно фолио. Системите могат да бъдат монтирани почти под всякакъв вид подова настилка, като това влияе изцяло само на отдаваната мощност. Водното подово отопление може да бъде свързано с вакуумно-тръбни слънчеви колектори и с други източници на топлинна енергия – газови котели, пелетни котели и други.
 
КЛИМАТИЦИ
Климатиците масово навлязоха и в отоплението през зимата. Основно предимство е, че имат способността да преобразуват консумираната електрическа енергия в топлинна в съотношение 1/3, а по-новите модели достигат и до 1/4. т.е. един климатик консумира 1 kW електроенерия, а отделя около 3 kW топлинна енергия. Високотехнологичните системи могат да бъдат контролирани чрез WiFi модул дори извън дома. Проблем при некачествените климатици е шумът, особено за съседите. Завъртането на праха от вентилатора, изсушаването на въздуха и непочистването на филтрите може да донесе дискомфорт за хората с дихателни проблеми.
 
ИНФРАЧЕРВЕНО ОТОПЛЕНИЕ
Една от новостите в областта на отоплението са инфрачервените уреди, които са икономично съвременно решение. Базират се на технологията за генериране на топлина от неметални въглеводородни проводници, която се излъчва през закален стъклен панел или радиатори. Друг тип панели са изградени от плоча от вулканична скала, което ги прави до 45% по-енергоспестяващи и това е най-високата технология в момента. Инфрачервените тела затоплят с електромагнитни вълни, които са под сектора на видимата светлина. За разлика от конвенционалното отопление, инфрачервените тела затоплят стените, таваните и обзавеждането, а не самия въздух, като така се запазва много по-дълго топлината в стаята. Този принцип на отопление има още едно предимство – стените остават сухи и не се образува мухъл. Инфрачервените радиатори топлят, без да предизвикват движение на въздуха и по този начин няма почти никаква енергийна загуба и няма циркулация на прах. Още едно предимство е лесната и гъвкава инсталация. Радиаторите отдавна не са просто спомагателен уред. Някои модели са истински произведения на изкуството и могат да бъдат акцент в пространството.


Биокамините Fria са подходящи за различен тип интериори и за всяко помещение. Предлагат се продукти с класическо излъчване и модерни, изчистени модели.

КРАСОТАТА НА ЖИВИЯ ОГЪН
Свободностоящите вътрешни камини са модерна алтернатива на класическата зидана камина и предлагат красотата и неповторимата атмосфера на живия огън, но с по-малки изисквания по отношение на конструкцията. Необходими са само комин, пожароустойчива подова настилка и нужното отстояние от запалими материали. Камините печки са с атрактивен външен вид, добра отоплителна мощност и автоматика. В резултат на пълното изгаряне, тези модели са икономични, чистят се лесно и горят продължително, без да замърсяват помещението с вредни въглеродни окиси. При повечето модели отгоре се намира отделението за подгряване, а отдолу за горивните материали (дърва, брикети и т.н.). Предлаганите модели са най-различни, като има и камини, предназначени за монтаж дори в спални, бани и мобилни къщи. Според стандартизацията тези камини се делят на две групи предназначени за работа само в затворено положение или за работи и при отворена врата като камина с открито огнище. При втория вид е задължително всяка от печките да има самостоятелен комин. Камините на газ работят с природен газ или с пропан-бутан и на външен вид също имитират успешно камините на дърва. Могат да бъдат с комин или вентилационен отвор във външна стена или без комин.

Такива модели могат да бъдат поставени навсякъде в едно помещение. Те не замърсяват жилището и околната среда, а друго предимство е лесното включване и изключване с бутон. Електрическите камини са сравнително евтини и работят като стандартен радиатор на ток. Те се монтират лесно и са подходящи за апартаменти, защото не изискват комин или вентилационен отвор, а единствено контакт. Необходимостта от складиране на горивни материали, запалване и поддържане на огъня, също отпада. Безопасни са и се управляват лесно включването и изключването се извършва отново с бутон.

 

Специални издания