Топ въпроси за … камината

Нека припомним, че за разлика от електричеството дървата (или брикетите за камина) не са с фиксирана цена и може да ги намерим на сравнително изгодни цени през подходящите сезони и в подходящите региони. По традиция свързваме камината с еднофамилната къща и извънградската вила. Това не е правилно. Все повече хора в многоетажните блокове се обръщат към този символ на уюта. Какво трябва да знаем, ако решим да последваме примера им? Въпросите са много. Ето и някои от важните сред тях.

Какъв комин трбва да имаме, за да си направим камина?

Най-добре е, разбира се, коминът да е специално изграден за камина. Но може да ползвате и обикновен комин в жилището си. Важно обаче е той да е висок най-малко 4 м и диаметърът му да е най-малко 20 см. Не е желателно при димоотводните тръби да има хоризонтални участъци. Ако няма друг начин, включете ги в комина под ъгъл 45 градуса.

Каква е разликата между камината с открито зидано огнище и с чугунена горивна камера?
Металната камера спестява мокрите и мръсни строителни технологии. Но това не е най-важното. Чрез нея камината ви ще работи по-ефективно и ще може по-точно да изчислите какво ви е необходимо, за да се отоплявате добре. При металните камери има модели с въздуховоди и с водни ризи, които позволяват да се затоплят повече от едно помещение. Има и модели, които имитират зидано огнище (без вратичка) и които са предназначени за вграждане в съществуващо огнище (без димосборна камера). На нашия пазар най-разпространени са българските, френските и италианските метални камери.

Как да преценим колко голяма камерада си купим?
Както и при електроуредите, мощността на камерите се означава в киловати. Най-разпространените у нас камери са от 10 до 30 киловата. Трябва да знаете каква кубатура ще отоплявате. За един куб.м при добра изолация на стените ви трябват по 45-50 W, а при лоша изолация – 60-80 W. Например за три стаи по 16 кв.м с височина на таваните 2,70 м (без специална изолация) ще ви е нужна камера от 10 kW.


Какви са недостатъците и предимствата на водната риза?

За водна риза първоначалната инвестиция е по-голяма, защото отделно от камината ще трябва да купите и да монтирате помпа, разширителен съд, тръби и отоплителни тела (радиатори). Но пък в камера с водна риза дървата се използват по-икономично, защото не е необходим буен пламък.

Колко дърва ще ни трябват за камината през отоплителния сезон?
Точният отговор не е възможен. Зависи от жилището, от това дали зимата е сурова или мека и т.н. И все пак условно казано: за камина 10 кW – 1,5 куб.м на месец, за 15 кW – 2 куб.м, за 20 кW – 2,5 куб.м, за 25 кW – 3 куб.м, и за 30 кW – 3,5 куб.м.

Каква облицовка за камината да предпочетем?
Облицовката е въпрос на личен вкус, но и на финансови възможности. Тя е в зависимост и от фасона на камината. За класическия стил подходящи са материали като мрамора и гранита. За рустикалния – варовиците и тухлите. За модерния – иноксът. Много актуални в момента (но и сравнително скъпи – над 3000 лв.) са вносните керамични облицовки. Във фирмите за камини ще ви предложат и облицовки от комбинация на различни материали. Сравнително по-евтини са камините с облицовка от метал, който е прахово боядисан.

Специални издания