ТERRAZZO – венециански шик или соцносталгия

арх. Пенка Станчева, www.ps-architects.com
 
Смесените чувства, с които вероятно наблюдаваме честата поява напоследък на изображения на мозайка (или т.нар. terrazzo) в интериора и дизайна, са разбираеми. За нас този материал се асоциира с естетика, позната от недалечното ни минало на 70-те години. Характерният растер се появи за пореден път преди около две години в контекста на ретро носталгичната вълна в дизайна и се задържа на сцената на материалите. Продуктите с характерна визия са разнообразни като функция и приложение, а интериорите, в които материалът е приложен, се срещат все по-често.

ATLAS CONCORDE, серия Marvel Gems, широкоформатни плочи за под и стена, имитиращи мозайки. 
 

Мозайката terrazzo е композитен материал, произведен чрез смесване на парчета мрамор, гранит, кварц или стъклени чипсове с цимент или епоксидно свързващо вещество. Произхода на тази техника откриваме през XVI век във Венеция. Търсейки бюджетно решение за покриване на терасите около къщите, строителите от онова време намират начин да използват остатъците от мраморни и гранитни плочи. Оттам и името terrazzo, означаващо тераса на италиански.
 
Серия предмети от италианския дизайнер Alberto Bellamoli, показани през януари 2017 по време на панаира в Кьолн. В случая материалът е използван извън обичайния контекст, преекспонирайки по съвременен начин темата за мозайката.

 
Подови настилки, покрития на стени в помещения и бани, кухненски плотове, гърбове и мивки, мебели или части от тях, предмети за бита, аксесоари от хартия, текстилни изделия – с всеки изминал ден все повече продукти с подобен дизайн преминават пред очите ни и се превръщат в тренд.

 

Целия материал четете в брой септември/2017 

Специални издания