Тенденциите в интериора през 2015-а

И през през 2015-а остава в сила едно основно правило – да не се следват сляпо правилата и модите, а характерът и духът на жилището остават неговите най-ценни качества.

МАЛКОТО Е ПОВЕЧЕ
Основна промяна през последните години е в схващането за лукса – няма ги блясъкът, бароковата пищност, огромните бюджети и излишества. Вместо това властва принципът “малкото е повече“ – по-малко предмети, но повече свободно пространство, по-малко на брой, но качествени мебели, изчистени форми, без излишна декорация. Луксът е в находчивите архитектурни решения и в оригиналните дизайнерски идеи.
 
  
ФУНКЦИЯТА ПРЕДИ ВСИЧКО
Всичко в новите жилища и мебели е подчинено на строга логика и практична функция – няма самоцелни украси и елементи. Мебелите са удобни и практични, а разпределението на жилищните площи следва логиката на ежедневната дейност. Гореща тенденция в обзавеждането са мебелите, които крият различни функции, трансформират се и са мобилни. Малките жилищни площи наложиха свръхтехнологични решения, които може да превърнат дори 10 кв. метра в дом с всички удобства.
 
 
ПО-БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА
За хората в претъпканите мегаполиси няма по-голямо изкушение от живота сред природата, затова дори градските жилища се проектират така, че да имат връзка със зеленината и небето. Големи прозорци отварят дневната към пейзажа навън, размива се границата между интериор и екстериор. Когато липсва възможност за собствен двор, се създават вътрешни градини – на покрива, на балкона, дори в хола. Използват се много естествени материали – дърво и камък, които напомнят за нашите корени.
 
 
HANDMADE
Тенденцията да се ценят ръчноизработените неща набира скорост от няколко години. Мебелите и аксесоарите с груба, неправилна форма, в които ясно личат следите от ръчен труд, се харесват много повече от масовото производство, защото носят топлина и човешка енергия. Суровите, сякаш необработени повърхности и грубите материали са част от тази тенденция, която свързва занаятите със съвременния дизайн.
 
 
УЮТНА ЕКЛЕКТИКА
“Уют” – тази дума дълго беше забранена в речника на младите дизайнери. Днес обаче тенденцията “уют“ е по-силна от всякога. Жилището е интимна прегръдка, в която спокойно можеш да се отпуснеш. Усещането за топло, релаксиращо място, се постига с меки, дълбоки тонове, с естествени материали, с декоративен текстил и различни дребни артистични предмети. Тук е мястото на изкуството, без което съвременното жилище е немислимо. Видимата тухла, облицовките от дърво и видимите дървени греди на тавана се срещат в почти всеки нов проект и са един от най-популярните начини за постигане на усещане за извънградска къща или лофт. Тенденцията “еклектика” остава актуална с комбинацията на изчистени архитектурни решения и съвременни мебели с екзотични предмети и вещи с история.
 
 
ЦВЕТОВЕТЕ
Цветът на отлежалото вино – марсала, ще бъде водещ тренд през цялата 2015-а, твърдят експертите от института Pantone. Център на палитрата за интериора са сложните, ефирни, пастелни тонове, които напомнят природните. Усещането е за ретро, за фолклор и флорално изкуство. Това са тихи цветове, които сякаш прекъсват връзката ни с технологичния задъхан свят и ни потапят в друго измерение, като ни приканват да спрем и да се насладим на спокойствието.
 
 

Специални издания