Тапети, лъжи и две жени

Фотографът Мина-Анхела Игнатова и графичнят дизайнер Мила Петкова преобразяват домове и офиси чрез визуалната измама на тапетите

Калина Константинова

Животът на графичния дизайнер Мила Петкова и фотографа Мина-Анхела Игнатова е разделен между Франция и България. Те са постигнали това, за което мечтаят много млади хора – да учат в чужбина и да успеят да се реализират както там, така и в България. Научили са много и са развили своя артистичен дух и чувствителност в допир със световната култура.

Мила учи една година в престижното училище за графични изкуства и вътрешна архитектура Penninghen. През 2002 година се дипломира със специалност „Визуална комуникация” от парижката академия Charpentier. Реализирала е множество графични проекти, както във Франция, така и в България.

Мина-Анхела е родена в Хавана. Израстнала е в България и живее в Париж. Завършва история на изкуството в Сорбоната.  Участвала е в повече от десет самостоятелни и групови изложби във Франция, България, Германия, Азербейджан. Занимава се с фотография от 15 годишна. Снимките й са публикувани в множеството български и чужди издания.

Пътищата им се пресичат във Франция и двете решават да работят в тандем по проекти, свързани с вътрешната декорация. Така се ражда марката "Мiwallpaper", специализирана в реализацията на фото-тапети и сетове за маса.

Идеята им хрумва в разговор за старите фототапети от 80-те години, които по онова време са били много популярни в  България. Тогава изборът на тематика не е бил голям – море, гора или поле с цветя. Но и двете са убедени, че присъствието на една снимка или графично изображение в интериора може изцяло да промени облика му. Тогава Мина-Анхела и Мила решават да предложат нов продукт, в които съчетанието  на качествена снимка и оригинална интерпретация на образа може да създаде интересни пространства и интериорни решения.

„Това е като да имаш фотография по свой избор в огромен размер, която можеш да смениш при следващия ремонт.”, казват авторите на тапетите.

Така може да вечеряте под Айфеловата кула, да работите с изглед към Wallstreet или да заспивате срещу океана на Хавана. Освен с градска тема, фототапетът може да е с елементи от природата с графично въздействие.

„Целта ни не е само да „декорираме”, а по-скоро да отворим просранството посредством визуална измама”, обясняват те.

След разговор с клиента и запознаване с вътрешното пространство, което трябва да се декорира, се представят няколко виртуални проекта в различни гами и теми. Тапетите се изработват по индивидуални  размери. Произведени са върху тапетна хартия, което позволява лесно да се полагат по обичайната техника. „Miwallpaper” има няколко разработени колекции: с градски, с  фигурални и с флорални мотиви. Възможно е тапетите да бъдат изработени върху плат или фолио.

За контакти: miwallpaper@gmail.com
тел.  0888 802 961

След завършване на гимназия пътят и на двете ги води във Франция
 

Специални издания