Светлина от Милано

арх. Пенка Станчева, София-Милано, www.ps-architects.com

Това, което до вчера изглеждаше странна композиция от светещи и несветещи обеми и линии, днес се превръща в тренд в дизайна на осветителни тела и те все повече приличат на експонати в галерия. Фината претенция, която излъчват, се подкрепя от прецизно изпълнени детайли, фини сглобки, различни метали по цвят и структури. Но главната им характеристика е простота и ясна линия.

Осветителни тела Viisi с преекспонирана едрина – висящи и стояща лампа от 210 см, дизайн Minelli&Fossati – от Panzeri
 
Почеркът на Майкъл Анасатсиадес (Michael Anastassiades), лансиран за първи път в комерсиални проекти от реномираната фабриката Flos през 2014 години, днес се репродуцира от множество други производители в различни ценови нива. Паралелът между бижутерията и дизайна на осветителните тела е все по-лесно разпознаваем. В серията Arrangements, новият съвместен продукт на лондонския дизайнер и италианската фабрика, темата е хипер мащабът. Осветителните тела представляват нанизи от геометрични тела с височина около 3.5 метра. „Предизвиква ме това как деликатната същност на нещо малко може да бъде преведена в пространството така, че да успее да запази своята крехкост чрез материалите, които го представят“ – казва той за новия си проект.

Серия Arrangements
 
Темата за системи от хоризонтални пръчки, на които са окачени стъклени и метални тела, е разработена по различни начини чисто геометрически или с артистичен почерк. Духът и естетиката на 30-те до 50-те години на XIX век доскоро присъстваше в гамата на осветителните тела само чрез ревизирани модели на Льо Корбюзие, Шарлот Периан, Джио Понти и множество други големи имена на дизайна.


Осветително тяло от серията Setareh, дизайн Francesco Librizzi за Fontana Arte.

Днес тази линия е пренесена в нови авторски разработки. Впечатление за поредна година правят проектите на фабриката с дълга традиция в това отношение Fontana Arte. Многото преобладаващ месинг и мед, макар все още да присъства, е отстъпил място на по-дискретни материали при производството на лампи. Някои от водещите фабрики в бранша (Vibia и Viabizzuno) обследват чрез новите си продукти дискретното обливане на повърхността на стената със светлина.

 

Специални издания