Стълба към звездите

Еклектичен, цветен и топъл V Loft под покрива
 
интериор арх. Боби Борисов 
снимки Александър Новоселски 
Антоанета Баева
 
 
Историята на тази къща започва преди повече от век – през 1910 година, когато е създадена от арх. Никола Лазаров, един от романтиците след Освобождението. Загадъчното усмихнато лице над входа е посрещало и изпращало немалко видни личности, като например д-р Ангел Недялков – специалист „Гръдни болести и рентгенология”, представителите на турското и английското консулство, които са се помещавали тук през годините. Днес изцяло обновеното красиво вито стълбище в лазурно синьо отвежда в чаровния V Loft на едно младо семейство с инициали В, В и В.
 
  
Всеки, минал по пътя на преустройството на подпокривно пространство, знае, че това е повече от трудна задача. Изнесени са тонове боклук, премахнат е кара таванът и така е спечелен повече обем и, най-важното – прекрасна гледка нагоре, към луната и звездите. Голяма заслуга за това имат и прозорците Velux, като проектът печели в конкурса на датската марка. 
Влизаме в уютно, бъбриво и в същото време изчистено от излишества жилище. Посреща ни Вазарели на стената и асоциация с осветителните тела на Жан Пруве. Подвижна стълба води нагоре към скрито, романтично място за сън с излаз към невероятна тераса. Всеки сантиметър е осмислен функционално  с находчивите решения на арх. Борисов. В ниша е поместен малък кухненски бокс, който всъщност отлично посреща всички нужди на собствениците. Дневната има даже чугунена камина, а в топлия сезон може да се отвори напълно към покрита тераса. Неочаквано за малкото пространство откриваме и две пълноценни бани, едната с екстра – светлинен комин нагоре. 
Оригинални дървени талпи, открита червена тухла, видим метал, еклектично обзавеждане придават на мястото приятно винтидж усещане с асоциация за градски лофт.    
 

Целият материал в брой март/2018
 
 

Специални издания