Скандинавски стил

Тази типично скандинавска къща се намира в малко градче в средна Швеция на брега на морето. Площта й от 235 кв. метра е  разделена в два свързани помежду си  корпуса близнаци.  Тук живее семейство с три деца на възраст между 4 и 8 години. Къщата е с  три детски стаи,  спалня за родителите, библиотека, дневна, стая с телевизор, трапезария, кухня и две бани.  Единият корпус е едноетажен, а другият – на два етажа. В непосредствена близост се намира и къщата за гости, сауната  и пристана.


Едно от основните изисквания при проектирането на сградата било да се следва морски стил на околните постройки. Семейството практикува ветроходство и мореплаване. И двамата родители са работили на кораб.  Друго изискване било къщата да е с обилно естествено осветление, да е усамотена и да има зареждаща гледка към вода. Заради  това тя е изцяло обърната към морето. Функционалността на сградата е в отворената широка основна част. Това решение създава усещане за простор и е удобство за семейство с малки деца.
Стилът на къщата е типично скандинавски, а основният градивен материал е дървото.  Интериорът обаче,създаден от самото семейство, е интернационален и свързва Европа с Изтока. Декоративните предмети и мебели, богати на история и спомени, са наследени или идват от многобройните  им пътешествия.

*четете повече в броя!

 

Специални издания