Siemens City получи златен сертификат LEED

Siemens получи златен сертификат LEED за опазване на околната среда и климата за офис сградата си във Виена. Технологията, използвана в строителството, намалява годишните емисии на въглероден двуокис с приблизително 1000 тона. Отличието е на Американския съвет за зелено строителство, а Siemens City е първата сграда в Австрия, която получава ценната награда.

При оценяването на офис сградите Съветът за зелено строителство взима предвид подбора на парцел, използването на водни ресурси, енергетика и климат, използваните материали и ресурси и качеството на вътрешното пространство. За да получи Златен LEED статус, една офис сграда трябва да събере минимум 39 точки, а Siemens City има 47.

Сградата е построена върху неразработена индустриална площ и в изграждането й са вложени 145 млн. евро. Siemens City се състои от две нови сгради, които допълват съществуващия комплекс на компанията на Сименсщрасе във Виена. Кулата е издигната върху 120 бетонни колони, побити на 30 метра в земята. В тях са вградени термопомпи, работещи на принципа на триене на водата, благодарение на които офисите се отопляват и охлаждат. На покрива са монтирани 200 м2 соларни панели, които затоплят водата в сградата. Топлообменници позволяват до 75%повторно използване на топлината.

Осветлението в офисите се контролира от интелигентна технология, която изключва лампите, когато служителите напуснат помещението. Душовете и тоалетните в сградата са оборудвани с кранове, пестящи вода.

Интериорното озеленяване също е част от енергийната ефективност на Siemens City. В сградата са разположени множество растителни видове, които освен че пречистват въздуха, те филтрират водата за повторното й използване и не се обременява градската канализационна мрежа. Освен това служителите са ефективно защитени от замърсен въздух в сградите чрез използване на нискоемисионни материали в офисите. Зоните за пушачи са изместени навън.

Siemens City разполага с голям брой велосипедни стойки, позволяващи на служителите да пристигат на работа без автомобилите си и по този начин допълнително да намаляват съдържанието на въглероден диоксид във въздуха.
 

Специални издания