Шест фонтана

Калина Константинова

Поетични, светещи и въртящи се структури заменят пресушените и отдавна разрушени фонтани на кръстовището на булевардите „Шанз-Елизе” и „Матиньон” в Париж. Проектът за кръстовището датира още от 1670 г. и е дело на Андре льо Нотр. През 1863 г. известният по онова време инженер Жан-Шарл Адолф Алфан, един от най-важните сътрудници на барон Осман, създава на това място шест фонтана. Интерпретирани с деликатни структури и не много трайни материали от Лалик през 1932 г. и от Макс Ингран през 1958, те са изцяло разрушени през 1998 г. от тълпи еуфорично настроени запалянковци, след победата на Франция на световното първенство по футбол. Оттогава фонтаните са пресушени. Когато кметството решава да ги реставрира и да предложи проект за тяхното осъвременяване, името на дизайнерите братя Бурулек се налага веднага. Проектът им е възложен без конкурс, но заданието на общината и на дружеството „Парижка вода” е от 200 страници и е изключително стриктно, като особено важни точки в него са респектът и отношението към историята на мястото, допустимият воден дебит, както и устойчивостта на материалите на метеорологичните условия и на вандализъм.

Тандемът представя една много различна версия на фонтан, близка по-скоро до съвременната скулптура. Шестте произведения са изградени с помощта на централен пилон с височина 13 метра, който се върти около оста си.   Върху него са  закачени три разклонения, всяко нанизано със специални  кристали, разработени от Swarovski. Водата ще се изкачва от вътрешността на пилона и ще тече от разклоненията, като цялата структура е в непрекъснато движение.
През деня светлината ще се отразява в кристалите, а през нощта фонтаните ще бъдат осветени с 43 822 LED лампи.
Три години работа и уменията на 250 занаятчии и инженери били  необходими, за да бъдат създадени тези деликатни скулптури. Във Франция и в Австрия 35 предприятия –  от леярни до такива, занимаващи се с авиация, са мобилизирани, за да се справят с предизвикателството в сравнително кратък срок.
Както всяка интервенция в градското пространство, която излиза от установените норми, и новите фонтани предизвикват недоволство и полемика. Но Париж е устоял на много по-големи предизвикателства и сигурно е нужно време проектът да бъде приет и да се превърне в един от многобройните символи на града.

 

Специални издания