Сevisama 2019: дяволът е в комбинацията

Дизайнерите търсят нови съчетания на стилове, цветове и материали
Марияна Китанова, София – Валенсия

 

От глинените плочи с клинописно писмо, през китайския порцелан, до днешните фантастични продукти, керамиката винаги е била част от материалната и духовна култура на човечеството. Вече 37 години панаирът Сevisama  е едно постоянно преоткриване на това приятелство между живата и неживата, но одухотворена от човека материя.
Последната версия на панаира във Валенсия очерта най-важната тенденция за 2019: няма „правилно“ и „грешно“ в дизайна, стига да знаеш как да превърнеш потенциала на съчетаването в нещо стойностно. Имитации на дърво, камък, мрамор или кожа, минималистичен дизайн, съчетан с винтидж елементи, студено сиво със снежнобяло в дневната, полихромни пастелни цветове в кухнята и ултратъмна спалня.
Откроиха се две много различни насоки в предлаганите керамични плочки: от една страна, широкоформатните, много тънки, и от друга, възраждането на по-малките, традиционни плочки. Докато широкоформатните предлагаха изчистен, опростен дизайн с вграден камък, мрамор и дори оникс, по-малките съдържаха елементи, тясно свързани с ДНК-то на керамиката: цветни и ефектни глазури, декорации и релефи. Това възраждане на традиционната керамика е свързано с тенденцията за отворени пространства с ясно определени сектори, където подреждането на различни формати разграничава отделните зони. В резултат на това се създават пространства, едновременно ретро и съвременни, естествени и изтънчени, еклектични и стилни. Водещите архитекти и интериорни дизайнери очертаха няколко важни тенденции, които със сигурност ще бъдат част от експериментирането с керамични плочки  през 2019.

 

ХИЛЯДА И ЕДНА ТЕКСТУРИ
Една от основните тенденции за новия сезон е предпочитанието към контрастиращи текстури: полирани или грапави, гладки или релефни, матови или лъскави, като начин за разграничаване на  пространствата. С пачуърк от релефни плочки керамиката се превръща от функционален елемент в елемент на дизайна.

 

ГЕОМЕТРИЯ
Търсенето на интериори с характер постави стените и подовете в центъра на проектирането, превръщайки ги в декоративни елементи сами по себе си. Дръзките форми и цветове на тези плочки са нова реплика на декоративния и графичен стил от 20-те и 30-те години.

 

ФОРМАТИ
За създаването на елегантна, но оригинална обстановка, изборът на формати, различни от класическите квадратни плочки, винаги е добра идея. Петоъгълните или шестоъгълните керамични плочки имитират формите на природата: кора от дървета, стъбла на растения, пчелни пити.

 

ТЪМНИ ТОНОВЕ
Керамичните плочки могат да бъдат произведени във всички възможни цветове – от най-ярките оттенъци до прахообразни с гланцово или матово покритие. Тенденцията от 80-те години, когато цветът се използваше в декорацията на дома без предразсъдъци, се завръща с по-тъмните нюанси на кафявото, тъмносиньото, всички варианти на сивото и дори черното.

 

ПРОСТОТА
Нюансите на охрата и намаляването на детайлите до минимум фокусират вниманието върху малките несъвършенства като знаци на занаятчийската изработка. Керамични плочки, внушаващи особеното усещане за детайл и безвремие, в съчетание с изключителна гъвкавост на композициите, са подходящи за всяка част от дома.

 

Специални издания