Salon Revelation: тенденциите в съвременните занаяти

Юлия Павловска, Париж

 
Трето поредно Биенале за занаяти в съвременния международен дизайн се проведе в Гранд Пале, Париж. Участие в него взеха над 400 галерии и творци от цял свят. Майстори от Латинска Америка, Африка, Азия и Европа представиха последните си произведения уникати. Направени в малки серии и на ръка в техните ателиета, оригиналните творби на артисти, занаятчии и производители оформиха една смела изложба, вдъхновена от различни култури и традиции.

Скулптура с моливи от дъб на чилийския дизайнер Cristian Salineros.

 

 
Майстори, галерии, архитекти и артистични директори споделиха своето вдъхновение и визия за това как трябва да се погледне днес на съвременните занаяти. Вниманието беше насочено към редките, богати и автентични материали. Майсторите наблягат на древните техники, традиционните методи, ръчната работа и уникалните изделия, които са основните ценности и новото средство за изразяване в съвременния дизайн. А чарът на материалите и предметите е в тяхната несъвършеност.

Френската интериорна дизайнерка Изабел Станислас създава стол, базата на който е от перфориран месинг, патиниран с бронз и лак, със седалка от стомана и кръгли кожени бели възглавници. Единичен екземпляр.

 
Atelier Jerome Dayot – асиметрична маса от стъкло с дървени крака. 
 
Daphne Corregan – скулптура от керамика, рисувана на ръка. 
 
М. Marceau и Sacco Baret – спортни обувки от бяла кожа и пера. Дизайнерите работят предимно с пера в сътрудничество с Chanel, Louis Vuiton, Jean Paul Gaultier, също така се изявяват в сферата на киното и изкуството. Тази година получават наградата «Prix Jeune Creation» за новаторство. Преподават в училища, като насърчават младите да продължават традицията на тази рядка професия.
 
 
 
 

Специални издания