С новите умни фурни готвенето е лесно и приятно

Текст Калина Константинова

Готварската фурна е основен елемент от обзавеждането на кухнята. Изборът й е свързан с това колко често готвите, колко голямо е семейството, бързи ястия ли приготвяте, или по-сложни? Важно е да се реши дали фурната да е вградена или свободностояща. Интериорът на кухнята и визията на другите елементи също са фактор за избора на модел. Новите фурни са мултифункционални, с параметри, които непрекъснато се усъвършенстват в резултат на проучвания на продуктите и процесите на готвене. Повечето уреди имат система, която гарантира оптимална циркулация на топлината във всеки ъгъл, за да се постигне перфектно изпичане от всички страни. Други модели позволяват да се готвят едновременно различни ястия, без да се смесват ароматите.
 

Фурна за вграждане Miele H 6860 BP със 100 автоматични програми, пиролиза, с контролирано впръскване на пара, сензорно управление, безжична термосонда, филтър за миризми и много други функции. Възможна е поръчка в различни цветове. Цена 6200 лв. От Miele.  
 
Най-нови са фурните с напълно автоматични програми за готвене с огромен брой предварително зададени рецепти. Единственото, което трябва да се избере, е видът на ястието и неговото тегло. Новите модели се управляват електронно със сензорен дисплей. В най-простия случай той показва продължителността на готвене или оставащото време преди изключване на фурната. По-луксозните модели разполагат с меню за избор на програми за готвене на различни видове продукти, дори има възможност за запаметяване на рецепти.
 
1. Фурна, модел Winner, черно стъкло и инокс. Разполага с 6 функции, сензорен електронен програматор, вентилирано печене на нива, тройно остъклена врата, лесно свалящо се цяло вътрешно стъкло, каталитични панели, гаранция 5 години. Цена 759 лв. От Eurolux.
2. Фурна, модел Brilliance. Разполага с 11 функции, от които 4 автоматични програми (печене на пиле, пица, поддържане на ястието топло и др.). Гаранция 5 години. Цена черно стъкло1149 лв., цена бяло стъкло 1159 лв. От Eurolux. 
 
Новите фурни улесняват готвенето, пестят време и могат да превърнат всяка домакиня в истински “master chef”: Възможно е температурата да се поддържа в специфична амплитуда (например между 71 и 85°C), за да се предотврати прегаряне и изсъхване. Така храната запазва естествения си цвят, сокове и вкус. Вече много по-лесно се приготвят ястия, които изискват продължително време за готвене. При тях фурната се подгрява бавно и поддържа по-ниска постоянна температура. Друга функция пък спира готвенето и го възобновява при същите настройки след повторно активиране. Ако имате деца, безопасни и енергоспестяващи са “студените врати”. За удобство може да изберете фурна с телескопични водачи, които имат няколко предимства: напълно изваждане на тавата, по-лесен достъп, по-голяма стабилност.
 
 
Фурни за вграждане, серия iQ700 на Siemens. Разполагат с предварително зададени настройки, сензор за тестени ястия, сензор за печене на месо, функция varioSpeed, която повишава скоростта двойно, дисплей с голям размер, ярки цветове и висок контраст. От BSH. 
 
Самопочистващите се фурни не са новост, но все повече се усъвършенстват. Сред решенията за автоматично самопочистване е пиролиза, при която във фурната се развива много висока температура и всички натрупвания на мазнини изгарят и се отделят. Друг метод са каталитичните панели. EcoClean е иновационна почистваща система, при която повърхността е изпълнена с микроскопични сфери от въздух, които абсорбират мазнините и миризмите по време на готвене. След това фурната трябва да бъде просто забърсана. В зависимост от вида им панелите или се подменят, или се мият в съдомиялна машина. Фурните с пара също не са новост, но са интересен избор, защото с тях се готви по-здравословно – храната се приготвя за по-кратко време и на по-ниска температура.
 
 
Новото поколение уреди за вграждане Gorenje могат да се комбинират перфектно един с друг. Подредени вертикално, хоризонтално или Т-образно, те са с много добра естетическа визия и си пасват перфектно без никакви фуги между тях. Фурните разполагат със системата MultiFlow 360°, която гарантира оптимална циркулация на топлина и възможност за печене на всички 5 нива. Имат и автоматични програми, сонда за месо, голям обем, пиролиза и много други функции.
 
В много близко бъдеще ще сме свидетели на все по-интересни технологични новости, които вече са факт и се използват в някои модели от по-висок клас. Печките ще са с вградени камери, които ще могат да разпознават типа на продуктите, и с кантари, които ще измерват теглото им и ще могат да определят оптималното време за приготвянето. Вече има фурни със сонди, които контролират температурата вътре в месото или в друг продукт и по този начин управляват целия процес на готвене и дори активират аларма, когато ястието се е сготвило по предварително зададените параметри. Ще се демократизират вградените Wi-Fi системи за командване от разстояние. Вратите ще са с интегриран сензорен панел. “Умните” печки ще изучават също така навиците на потребителите, базирайки се на информация за храните, които те приготвят.
 

Специални издания