С марокански привкус

Ornamento е българска марка производител на 100% ръчно изработени циментови плочки по стара технология с над 150 години история. Всяка една плочка се докосва от човешката ръка с внимание и майсторство. Използват се натурални пигменти, висококачествен цимент, мраморен прах и мрамор. Плочките са пресовани под много високо налягане. Намират приложение за под, стени, в интериор и екстериор.
 

 
Любопитна е технологията на изработка, за която разказва Димитър Венчев главното действащо лице в Ornamento: “Изработваме модела на шарката, като правим цветовете и мотивите по желание на клиента. Всеки цвят се налива в определеното отделение на шаблона, след това се слагат втори и трети слой. Плочката се пресова с хидравлична преса под голям натиск, оставя се да изсъхне и след това се потапя във вода за минимум 24 часа. При изваждането от водата се взима фаската на ръбовете и се зачистват”.
 
 
Използват се класически мотиви, характерни за този тип плочки, като се правят леки промени според желанията на клиента. Монтажът на циментовите плочки е почти сходен с този на другите плочки, но не съвсем има някои неща в технологията на поставяне, които е хубаво да се спазват. Плочките са здрави, благодарение на доброто им пресоване и продължителното им стоене във вода. Издръжливи са на износване дебелината на цветния слой е 3-4 мм, поддръжката им е лесна, ако са импрегнирани. Интериорите, в които най-добре се вписват плочките, може да са с испански, марокански и ориенталски привкус, но не е задължително. Отлично стоят и в модерни, изчистени пространства. Съчетанието им с естествено дърво и камък им подхожда много. Особено модерен е така нареченият patchwork, с който се постига интересен и жизнен дизайн.
 
 

Специални издания