С любов към книгите

Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

Кафене, книжарница, място за релакс, работа или срещи… Fox Book cafe не може да се обобщи в едно изречение. Пространството е създадено от Деси Алексиева и Зина Александрова. За Деси кафе-книжарницата е сбъдната мечта. Майка на пет деца, на нея винаги й е липсвало градско пространство, където цялото семейство да има усещането, че е добре дошло. Именно поради тази причина мотото на Fox е „мястото, където децата не пречат“. Тук цялото семейство може да се чувства комфортно. Сутрин или в ранния следобед, Fox е приятно място, където на спокойствие може да се изпие чаша чай, ароматно кафе, да се закуси леко, да се избере книга от библиотеката и да се чете на място, да се купи книга от книжарницата, да се поработи…
Преди обяд, в късния следобед и вечер програмата става още по-натоварена. Разнообразни събития се редуват всеки ден, като общо взето всички са с фокус към книгите. Четенето за най-малките (от 0-3 г.) се провежда 8 пъти в седмицата, по методика, разработена от Деси, с която последователно се стимулират сензориката, фината моторика, концентрацията, грубата моторика, балансът, въображението. Има и четения за по-големи деца, творчески работилници, включително и бебешки,  керамика за деца, за възрастни, срещи с автори…Тук периодично се канят творци от различни сфери, които говорят за своята емоционална  връзка с книгите, в рамките на инициативата „Книгите, без които не мога“. Можете да присъствате и на музикални събития, семинари… Всеки месец се организират изложби на картини или фотографии на прохождащи артисти. В книжарницата може да намерите най-актуалните заглавия на издателствата, както и прецизна селекция от класическа литература.
Фо и „Лисиче” пък са двете издателства, създадени от собственичките, като първото е насочено към преводната литература, поезията и преоткриването на забравени български автори, а второто е с фокус към детската литература.
Атмосферата във Fox е приятна и уютна. Постигнато е усещане за обживян дом. Почти всички мебели са подарени от приятели, така че всеки предмет тук има своя история. Пространството не е статично, а е в непрекъснато движение. Мебелите се местят, влизат нови, излизат стари, сменят си местата. Мястото живее и се нагажда към нуждите на посетителите и настроенията на собствениците, както един истински дом.

 

Специални издания