Родилен дом

текст: Вирджиния Крефт
снимки: Берлин Даниел Плайкис

В едно неособено далечно минало житейският път на човека започвал не от болницата, а от дома. В Европа, особено в страните от северната и западната й част, извънболничното раждане е право на свободен избор. Германия е една от държавите, които полагат съществени грижи в това отношение, като взимат под внимание не само сигурността, но и емоционалния комфорт на родилката като фактор за протичане на успешното раждане. Все повече здравни заведения модернизират родилните си отделения с нов тип интериор, който не бихме нарекли точно “болничен”.

 

Вана, люлка, висящ от тавана слинг – елементите, които сме свикнали да свързваме с домашния комфорт, вече са и в родилните отделения. Обръща се внимание на съчетанието на различно въздействащи цветове, на осветлението, мебелите и аксесоарите, като целта е обстановката максимално да се доближи до усещането за домашен уют.

Една, все още непозната за България, но успешно действаща в Германия алтернатива на дома и болницата е т. нар. Родилен дом (Гебуртсхаус), в който няма задължителен престой, и ако всичко е преминало без усложнения, майката и новороденото са свободни да си тръгнат часове след раждането.

Тези домове предразполагат с настроението на домашната атмосфера, съчетано с усещането за сигурност, което дава професионалното медицинско оборудване и задължителното присъствие на акушерка. Идеята на този тип Родилен дом обаче не започва и свършва с акта на самото раждане.

В него задължително е предвидено и място за различни подготвителни курсове, йога за бременни или впоследствие за бебешка гимнастика, за консултации, а понякога дори и кухня. Най-хубавото е, че това не са места за “избрани”. Независимо дали в родилен дом, болница, или в дома, разноските по подготовката и раждането се поемат изцяло от здравната каса.

 

Специални издания