Пясъчната къща

проект 3r Ernesto Pereira. Architecture + (Re)construction
снимки João Morgado
текст Благослава Банчева

“Този проект е моето представяне в света на дизайна, архитектурата и строителството” – казва португалският архитект Ернесто Перейра. Съдейки по широкото международно медийно отразяване, което Пясъчната къща получи, трябва да признаем, че дебютът му е повече от успешен.

  
Предисторията също е любопитна. До срещата си със собствениците на къщата Ернесто е правил различни неща за приятели, но според думите му никога не е оставал напълно удовлетворен, заради невъзможността да участва в цялостния процес – от идейния проект до реализацията му. Преди време купува стара къща край брега на морето и започва да я реконструира сам.
 
 
Експериментира с различни идеи – някои се получават, други – не, но това му носи истинско удоволствие. Един ден край къщата минават бъдещите му клиенти – семейство, което също притежава стара къща, нуждаеща се от цялостна реновация. Те били впечатлени от визионерското отношение на Ернесто към архитектурата и го помолили да преобрази и тяхната къща – без ограничения в бюджета и времето за реализация. Единственото нещо, на което държали, било тя да се превърне в произведение на изкуството.
 
 
Това бил шансът, за който Ернесто мечтаел отдавна. За него архитектурата е интерпретация на нуждите на обитателите и отразява техните вкусове, странности, навици и дори чувство за хумор. “Реших да пренеса плажа при моите клиенти, за да могат всеки ден да чувстват близостта на дюните, пясъка и необработената естествена дървесина” – споделя архитектът.
 
 
 
 

Специални издания