Първият хотел, изцяло създаден от Хайме Айон

текст: Ивайло Харалампиев, Мадрид

Новият петзвезден хотел Barcelo Torre de Madrid едва ли би могъл да навлезе в живота на испанската столица по по-зрелищен начин. Става въпрос за първия хотел изцяло по дизайн на един от най-известните в международен план испански дизайнери, роденият в Мадрид Хайме Айон. Хотелът заема първите девет етажа на 142-метровата „Кула Мадрид“ на площад „Испания“. Построена между 1954 и 1960 г., в продължение на няколко години след вдигането си тя е най-високата бетонна сграда в света, а до 1982 г. остава най-високото здание в Испания. Днес е една от най-разпознаваемите архитектурни емблеми на града.

256-те стаи на концептуалния хотел предлагат гледки към булевардите „Принцеса“ и „Гран виа“ и към Кралския дворец. В хотела се намират ресторант Somos с панорамни прозорци към площада и разположеният във фоайето Garra bar. Голямата мечка с райета на зебра и месинговата шапка, която посреща гостите, е забавният отговор на Хайме Айон на един от най-известните символи на Мадрид, присъстващ и в герба на града.
Интериорът е визуално пътешествие с препратки към испанската история и култура: от вдъхновени от римските арки архитектурни елементи до лъскави, напомнящи бижута материали, заимствани от арабското и мавърското наследство на полуострова.
Целия материал четете в брой април 2017 г. на сп. „Наш дом”.

 

Специални издания