Преобразяване

текст Антоанета Баева
интериор арх. Александър Стайнов
снимки Александър Новоселски

  
Съвременният стандарт на обитаване изисква пълно преустройство на старите жилища, които в миналото често сe населяваха от няколко поколения. Сега необходимостта от отделни помещения за всички роднини отпада за сметка на желанието за по-широки и светли пространства.
 
 
Надробените обеми се обединяват, дневната зона и баните се уголемяват, като се приобщават коридори и вестибюли. В това жилище в столичен квартал старото разпределение от соца с три отделни спални и кухня претърпява пълна реорганизация. Увеличава се площта на хола и към него се присъединява кухнята, която е уголемена с част от терасата.
 
 
Оформят се две по-големи спални, а банята се разширява, като се премахват зле решени архитектурни ниши и чупки и се приобщава малката тоалетна. Голямо предимство на интериорно то решение са множеството места за багаж, хармонично вписани в пространството, без да го блокират и натоварват.
 
 
Стилът е модерна класика със средиземноморски привкус. Камък, дърво и детайли в дизайна на мебелите внасят дискретно рустикално усещане. Избраното обзавеждане балансира усещането за традиционен уют със съвременна геометрия и материали. Цветен чипровски килим в хола придава енергия и характер на жилището. Топъл, модерен и изчистен интериор, който е приятен и комфортен за обитаване.
 
 
 
Целия материал четете в брой юни 2015 г. на сп. „Наш дом”
 

Специални издания