Повече от декупаж

Велислава Каймаканова-Ножарова декорира всичко и навсякъде по свой собствен, оригинален начин

 
Текст: Мария Тонева, снимки: Александър Новоселски 
Домът на Велислава Каймаканова-Ножарова е повече визитна картичка, отколкото крепост. Място декорира но, рисувано и обгрижвано с красота. Фотографията е първата страст, която й отрежда място сред известните професионалисти у нас. Преди 4 години обаче тя се впуска и в деликатната тема декорация.

Любимите й барокови теми и детайли намират нова артистична изява и преобразяват лаптопи, мобилни телефони, чанти, ботуши, кожени якета. Хит сред творенията й са детските шишенца с дантелен ефект и миниатюрните обувчици – за малки принцеси, разбира се. Вдъхновение е нейната дъщеричка Вилерже, чието скъпоценно име е и запазена марка за авторските бижута на Велислава. Има ли връзка със знаменития ювелир Фаберже? Да, но в артистичната игра на букви в семейството на Велислава и Влади Ножарови, В-то е с предимство. Вели използва декора на стария им комунистически апартамент като платно, върху което експериментира с различни техники.

Винтидж темата е зададена от дървените мебели в старинен стил. Естествените материали и цветове са на почит в този топъл дом, а декупажните мотиви украсяват всичко – вратите, банята, детското креватче, мебелите, терасата и дори тоалетната. В тон с творческата си природа, Велислава развива популярната техника декупаж далеч от правилата. Обича да ползва материалите не по предназначение. Ако нещо тръгне да се проваля, пак е доволна – така открива нов ефект. От дизайнерката Анелия Милчева научава и друга италианска техника, с принос за преобразяването на дома й в ренесансов стил. Модните й пристрастия също имат роля за авторския й стил, който е в постоянно развитие.

 

Специални издания