Полет над залива

Centro Botin на Ренцо Пиано – новата архитектурна и културна икона на Испания

текст Ивайло Харалампиев

 

Да бъде на брега на морето, да се оглежда във водата и да „лети“. С този подход италианският архитект и носител на награда „Прицкер” за 1998 г. Ренцо Пиано започва и завършва отворения наскоро Centro Botin в испанския град Сантандер. „Сградата трябваше да се вдигне над нивото на земята, така че откъм площада, откъм парка и откъм улицата погледът да стига до морето и напред към светлината, с която е известен градът. Да се подсили усещането за безкрайност, което после да се разгъне в зрелищната природна панорама“, казва Пиано. Той получава поръчката от Фондация „Ботин“ през 2012 г. След инвестиция от над осемдесет милиона евро, центърът заявява мисията си да даде максимално широк достъп до креативната сила на изкуствата.

Centro Botin е най-видимата иконична част от мащабен проект, свързващ центъра на намиращия се на северното испанско крайбрежие град Сантандер със залива. Сградата е изнесена 20 метра над морето и „плува“ безтегловно на височината на короните на дърветата.

Централният силует е разделен на две. Западната част e посветена на изкуството с голяма изложбена площ, а на долното ниво има ресторант и магазин. Източната е с образователни цели. Двете са свързани с мост, а под тях е създаден площад, от който тръгват стълби и асансьори. Фасадите са покрити с 270 000 бляскави кръгли елементи от седефена керамика, които отразяват слънчевите лъчи и отблясъците на водата.

 

Специални издания