Подвижни пространства

нтериор I/O архитекти
снимки Борис Мисирков, Георги Богданов,
асистент Михаил Илиевски

Основната задача на този проект беше да се намери балансът между просторно и интимно, между функционално и представително. Обединяването на два апартамента в един крие риска от появата на недотам добри пространства. Трябва да се избира между изкушението да се съборят повече от необходимото (или разумното) стени и опасността да се запазят множество малки и дублиращи се помещения. В случая твърдата схема на съществуващата конструкция и малката светла височина трябваше да се превърнат от недостатък  в нещо характерно и положително за новото голямо жилище.

Начинът на живот на собствениците – млади и динамични хора, изискваше конфигурация
на помещенията, осигуряваща възможност за различен начин на ползване. Така възникна
идеята за подвижни пана (стени), разположени на точно определени места, които зонират по
различен начин общото пространство. Те се движат по сложна траектория, но са лесни за преместване и не отнемат място. Могат да отделят като самостоятелни помещения входното пространство, работната зона и кухнята, както и да ги обединят в едно цяло дневно пространство.   Самите пана и всички врати (направени по детайл от авторите) са с редуващи се лъскави и матови повърхнини в светли пастелни тонове. Като техен контраст действа системата от черни линейни елементи по тавана и стените – осветителни тела, части от вратите и паната, видимите метални греди… Подобен е подходът и при приобщаването към апартамента на не особено използваемата сама за себе си дълга Г-образна тераса.

Дограмата с тройно плъзгане и металните щори, поставени по външния контур на жилището, създават усещането за нещо цялостно. Продължението на ореховия паркет от интериора в подобната като цвят и начин на редене дървена скара на терасата подсилва това усещане. Диагоналната посока на настилката още от входа ориентира цялото пространство към гледката в ъгъла на дневната. Затова и мебелите в тази зона са ниски, светли и свободно стоящи. Продължение на идеята за трансформируемост на пространствата е и  връзката на голямата  спалня с банята към нея посредством стъклена стена, която служи за гръб на гардероба.

Поглед от кабинета към дневната при отворена стена пано

повече имформация брой 12, страница 56-67

Специални издания