Подматрачните рамки

РОЛЯ И ФУНКЦИИ 
Една от тайните на пълноценната почивка се крие в основата на всяко легло. Подматрачната рамка е базата, която осигурява по-добра ергономичност за тялото по време на сън. Благодарение на нея се постига равномерно разпределение на тежестта и точките на натиск. Правилно избраната подматрачна рамка позволява пълноценно да бъдат използвани преимуществата на матрака. Пружиниращите ламели поемат напрежението от матрака и осигуряват неговата ортопедичност. Те помагат и за по-доброто му проветряване, което предпазва от проблеми с влагата и удължава живота на матрака.

МАТЕРИАЛИ И ВИДОВЕ
Подматрачните рамки са единични или двойни, в зависимост от предназначението им. Многослоестата букова дървесина е най-често използваният материал в производството на подматрачните спални системи. От нея се изработват специфичните ламели, които са основен носещ елемент, отговарящ на критериите за еластичност и издръжливост на деформации. Дебелината и широчината на ламелите са съобразени с тежестта, която е предвидено да поемат. Външният профил на подматрачната рамка може да бъде от метал, дърво или ламели, като всеки вариант има своите специфични преимущества. Здравината е най-голяма при металните рамки, но дървените също имат предимства, основното от които е гъвкавостта им. Някои от металните рамки са разглобяеми, което ги прави по-функционални. Тази особеност е свързана с наличието на подвижни ламелни модули, които при износване и деформация лесно биха могли да бъдат заменени с нови, вместо да се сменя цялата подматрачна рамка. Има модели, които предлагат системи и отделни модули с подсилени с двоен ламел зони и подвижни регулатори на твърдостта. Това осигурява контролиран комфорт за тялото, в зависимост от индивидуалните нужди и желания. По всяко време е възможно твърдостта на отделните зони да бъде коригирана, което често компенсира несъвършенствата на някои матраци и създава удобен баланс. При по-високия клас подматрачни рамки има модели, чиито ламели се поддържат от специални ластични ленти. Тяхната здравина и еластичност осигурява още по-голяма гъвкавост в правилното разпределение на тежестта на тялото. При стандартните модели ламелите се вграждат в полиетиленови джобчета в основата на рамката, което предотвратява нежеланото скърцане и неприятните шумове по време на сън. При безпружинните матраци е задължително използването на системи за еластичност, с които се постига повече комфорт, като се обират движенията по време на сън, при ставане и лягане.

ПОДМАТРАЧНИ ЕКСТРИ
Подматрачната рамка може да има множество екстри. Едни от тях са елементите за повдигане на главата и краката – ръчно или с електродвигател с дистанционно управление, с които без усилие се постига желаната позиция на тялото. Всички рамки имат опции за поставяне на метални или дървени крачета, които лесно биха ги превърнали в самостоятелни спални. Монтирането на амортисьори осигурява по-голямо удобство при повдигането на матрака и рамката.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Препоръчително е матракът да се обръща редовно върху подматрачната рамка, което ще го предпази от образуване на неравности и плесен. Специалистите са на мнение, че независимо от правилната експлоатация, нормалният “живот” на матрака и подматрачната рамка е средно около 5-6 години. След този период е желателна замяната им с нови. Качеството на материалите, от които са изработени спалните системи, удължават живота им и гарантират максимална стабилност, здравина и удобство.

 

Специални издания