По тънката линия на баланса

Подборът на картини и предмети разказва за лайфтайла на обитателите и придава изискана артистичност 
проект арх. Пенка Станчева
снимки Венцислава Василева
Това жилище разказва историята на една дълга комуникация между архитект и собственици, на опознаването им и създаването на дом „по мярка“. Любовта на бъдещите обитатели към изкуството и към сложната живописна цветност е в центъра на внимание в работата по проекта. И трудността се оказва именно в това – запазване на темата за цвета, но употребата му с мярка. Резултатът е изискан, елегантен, прибран. Решението не залага на излишно ефектни решения или мебели. Инструментариумът на архитекта е ненатрапчив, използвани са прости форми с чисто изведена линия. Материалите са дискретни, но при по-внимателно вглеждане високото качество е ясно разпознаваемо. Усещането е за място, което е цветно, но едновременно с това – нежно и ефирно. Сякаш през цялото време, подобно на въжеиграчи, се движим по тънката линия на баланса.
Пространствата в жилището като даденост са по-скоро стандартни – неголеми правогълни помещения за дневна, спалня, антрета и баня. При първоначалния план кухнята е част от дневната и столовата. За повече удобство при ползването й тя е отделена, обособен е и килер. При работата по функционалността всяко пространство е оптимизирано в максимална степен – не само заради нуждите на обитателите, а и за да може обслужващите пространства да отнемат възможно най-малко от  дневната. Така тя остава просторна и лека, като светлината от големите прозорци навлиза в нея свободно. Стаите изглеждат сякаш са обзаведени само с най-необходимите мебели, без излишества. Чрез избора на цветове и материали помещенията допълнително се увеличават оптически. Претенцията е привнесена от  необичаните нюанси и тяхното комбиниране и от декорацията. Подборът на картини и предмети разказва индиректно за лайфтайла на обитателите, придава изискан артистизъм на атмосферата.
Тайната на успеха до голяма степен е в реализацията изцяло под супервизията на проектанта – негова грижа е не само естетическото решение, но и бюджетирането, организацията и цялостното изпълнение на работите, доставките, логистиката, дори декорацията. Доверието на възложителите и симбиозата с архитекта имат за резултат перфектна завършеност на концепцията и детайла.
Целият материал в брой ноември/2017

 

Специални издания