Пет птици, бряг и езеро

Една поетична илюзия за природа, създадена със средствата на архитектурата 
 


проект арх. Меглена Бояджиева, снимки „Студио МЕМ”, текст Антоанета Баева

Апартаментът е в нова сграда в тих, спокоен квартал на Мюнхен. Площта от 140 кв. м е разпределена между едно общо помещение за кухня, трапезария и дневна; спалня; гостна и кабинет с прилежащи бани.

Архитектът има пълната свобода да формира интериорната концепция.
Дневната е предизвикателство с интересната си форма. Извитата вълнообразно фасада е изцяло остъклена. Това позволява навлизане на външното пространство вътре и предразполага към форми, свързани с природата. Идеята на архитектурното решение и изборът на обзавеждането и осветлението са илюзия за вода, брегове и птици. „Природната” картина в интериора звучи абстрактно и футуристично, като в същото време излъчва лекота и елегантност. Постигната е находчиво с окачения таван от две части – гипсокартон и огледален барисол. Равнините в гланц са „водата”, а тези в мат – „бреговете” около „езерото”. Ключов момент е изборът на осветителните тела, които напомнят птици в полет.

Архитектурната концепция е базирана на преливане, обобщаване и взаимовръзки между елементите. Формите на тавана слизат надолу по стените и в извивките на мебелите. Всички линии са изведени последователно в една обща перспектива.
Преобладаващият цвят е бялото, както в повечето проекти на Меглена Бояджиева, с детайли в синьо. Акцент е синьото пано в хола, което също е свързано с тематиката природа и вода.

Целият материла в бр. април/2011

 

Специални издания