Новият парк на Истанбул – зелен оазис в развитие

Паркът Parkorman в Истанбул е проект, започнат през 2013 г, който не спира да се развива. Американското архитектурно студио „Dror“, автори на проекта, имат дългосрочна визия за облагородяване на една от малкото зелени площи в милионния град, който жадува за по-пълноценен досег с природата.

Архитектите споделят, че планирайки този зелен оазис се стремят да породят истинска любовна история между хората и природата в град без централен парк. Голямо предизвикателство представлявала локацията на парка, който се намира на  17 км северно от центъра на Истанбул и основният въпрос, който всички си задавали, е как да създадат желание в хората да изминат това разстояние, за да прекарат няколко часа сред природата. Решението се оказало лесно, защото паркът предлага много повече от стандартната разходка  извън града. Той е вълнуващо и интерактивно пространство, което извежда от зоната на комфорт, създава неочаквана връзка с растенията, сменя перспективата, насърчава към активна почивка и най-вече непрекъснато се променя.

Проектирани са 5 зони, всяка със собствен облик.  „Площадът“ на входа на парка е най-социалното място, където хората се събират, почиват, говорят. „Халката“ въвежда идеята за интерактивност и игра с множество люлки и хамаци. В „Басейна“, вдъхновен от турските пазари за подправки, гигантски вдлъбнатини рисуват абстрактен пейзаж.  „Струните“ е изключително забавна зона, в която батути, разположени между дърветата,  позволяват на хората съвсем различна перспектива и друг поглед към растителността. В „Горичката“ посетителите се движат по пътека, подобна на лабиринт, съзерцавайки различни скулптури.

Арт инсталации, изложби и различни други инициативи привличат посетителите, предлагайки им различно преживяване при всяко посещение.

 

Специални издания