Облечи стената

Новите колекции тапети изненадват с любопитни принтове и игра на материи и текстури
 
Калина Константинова
 
 
Тапетите продължават да налагат присъствието си в интериора и стават все по-дръзки. Гладките повърхности с повтарящи се мотиви отстъпват място на единични XXL изображения, на цветни импресии, на илюстрации с разнообразни сюжети. Дигиталният печат позволява неограничен полет на фантазията и тази свобода се проявява във все по-богатите нови колекции на фирмите.  Тапети с принт, създаващ впечатление за 3D изображение, имитират различни материали за облицоване като плочки, бетон, камък, корк, дърво, плат, кожа… Новост са текстурираните тапети с релеф, които още по-успешно създават илюзия за друг материал. Тенденция са тапетите, имитиращи състарени, износени, повредени повърхности с лющеща се мазилка, захабени тухли, суров бетон, които създават интересен ефект на обживяност. 
 
Разнообразни са и тапетите за детска стая. Предлагат се артистични модели с поетични илюстрации в по-тъмни тонове. За стаите на тийнейджърите пък има много предложения със стрийт или поп-арт мотиви, фотоколажи, илюзии за неонови надписи… 
 
Металните отблясъци, така модерни напоследък в осветителните тела и в аксесоарите за дома, могат да се открият и в тапетите. Цяла стена, покрита с медни, сребърни или златисти нюанси или само отделни детайли с блясък, създава луксозна атмосфера в интериора. 
 
Целият материал в брой април/2017 
 
 

Специални издания