Новият стар стил

Кое е автентично и кое е ново, кое е модерно и кое е старо? Всъщност няма значение. Не и в новите „реставрации” на исторически стилове, в които смисълът е в удоволствието за окото и удобството за тялото


проект Борисов и Борисов архитекти, инвеститор Атанас Бойчев, снимки Александър Новоселски,

текст Антоанета Баева

Някога на това място имало полуразрушен краварник. Грозна, стара постройка, на която никой не би обърнал внимание. Почти никой. Наистина малко хора са способни на толкова въображение, увереност и практицизъм, за да видят в безнадеждните останки съвременна ваканционна вила. От най-висок клас, с всички екстри за духа и тялото.

Къщата е част от малък ваканционен комплекс в село Костенковци, който хармонично съчетава съвременни удобства със стилистиката на старите български къщи, но без опити за буквално цитиране. Усещането за автентичност в интериора е постигнато с едностилни решения в камък, дърво и глина. Силно въздействащи са еклектичните композиции, в които са включени антикварни и нови мебели със скандинавски дизайн и екстравагантни хрумвания на архитекта.

Първоначално къщата е с полуразрушен покрив, който е укрепен и реконструиран, като са запазени старите греди и са ползвани тилки. Сградата се укрепва с бетон, който никъде не се вижда. Теренът е наклонен, затова в единия си край – на входа, къщата е с височина 2.50 м, а в другия – 5.50 м. Тази даденост позволява да се направи полуниво със спална ниша при входа. Автентичната каменна зидария е почти здрава и е оставена видима, доколкото е необходимо и възможно, тъй като изискването е да не се прави компромис с топлоизолацията. Решението е изолацията да се слага отвътре или отвън според това дали естетиката и функционалността изискват присъствието на камъка.

 Целият текст в бр.10/2011

 

Специални издания