Новият лайфстайл – естествени материали и микс на стилове

консултант Йордан Арабаджиев, управител на Nido

И през 2019 г. не можем да говорим за определен доминиращ стил в интериора. В дизайна на дома откриваме интересен микс от стилове, асоциации с различни културни явления и исторически периоди, преживявания от миналото и настоящето – сякаш се търсят обобщен образ и емоция, надхвърлящи днешния ден. В тази връзка особено актуална е комбинацията желязо – камък – дърво, която синтезира историческото развитие на човека и технологиите.
В многопластовата картина на дизайна откриваме също връзки с изкуствата (киното и комиксите), с различни занаяти. Завръщат се стилизираните класически форми, които се миксират с модерни елементи или са с нов, модерен прочит. Във всички случаи обаче в интериора се долавя съвременният лайфстайл с неговото характерно излъчване и функционалност.
В областта на материалите дизайнерите и производителите се ориентират към естествените продукти. Ползват се бетон, натурални мазилки, естествено дърво в настилките, интерпретирани със съвременни технологии.
В дневната зона широко навлизат металът, металните окачени конструкции, бетоновите повърхности.
Диванът е акцент, който запазва формите си, но е с нови дамаски, които го преобразяват. Актуални са огромните меки дивани и такива, които променят дълбочината си, с различни механизми и екстри.
Друг акцент в дневната са масичките и аксесоарите от естествени материали, които придават стил и настроение.
При корпусната мебел във фокуса на дизайнерите са дръжките, които могат да бъдат скрити, или обратното – масивни и подчертани.
Най-голяма промяна откриваме в кухнята, която отдавна е пълноценна част от интериора. Един италиански производител сполучливо я нарича „театрална реализация на съвременния живот”.  Днес тя е част от дневната и повечето фирми вече разработват и мебели за дневна – скринове, ниски шкафове, библиотеки.
Като материали има тенденция за по-високо качество на структурата на кухнята – използват се неръждаема стомана, боядисан метал, шперплат, които са здрави и устойчиви във времето. При фронтовете навлизат мазилки тип бетон и автентично старо дърво.
Като цяло в мебелното производство прави впечатление, че дори средните фирми започват да лансират много интересен нестандартен дизайн.
Една от устойчивите тенденции в интериора е навлизането на естествените мазилки, които могат да се полагат върху под, стени, мебели, плотове и всякакви повърхности, в мокри и сухи помещения, вън и вътре. Така нареченият „римски бетон” е с елементарна структура, базирана на вар, натрошен камък и поцолан – фина пясъкообразна вулканична пепел, смес от силициев оксид и алуминиев оксид, която придобива циментови свойства при взаимодействие с вода. Голямото предимство на тази мазилка е нейната естествена, благородна визия, която носи асоциация за древното строителство. В същото време тя е високотехнологичен продкут с напълно съвременно звучене, устойчина на износване и лесна за поддръжка. Цветовете й са разнообразни, в естествените нюанси на камъка, без да се ползват оцветители, което придава на повърхността дълбочина и естествен вид.  Други нейни предимства са това, че се полага без фуга, на 4 мм, което позволява да се използва върху всяка повърхност, включително върху стари плочки. Освен че е 100% натурална, тя е и антибактериална. С нея може да се постигне дори мозайка на 5 мм. Полага се на място от специализиран екип.  Запечатва се с финиш, съобразен с вида помещение –2-компонентен полиуренатов лак за бани, кухни, плотове, запечатка на  водна основа за други зони. Като цена е съизмерима с гранитогреса.
Nido е изключителен представител у нас на гръцката марка Kourasanit, която през последната година се превърна в един от най-модерните и търсени материали в интериора.

Специални издания