Новите дрехи на кухнята

Последните модели изглеждат монолитно и стоят като интересна корпусна мебел в дома

Антоанета Баева

Новите кухни изглеждат монолитно и стоят като интересна корпусна мебел в дома. Заради липсата на категорична граница  между кухнята и дневната много производители предлагат обзавеждане от една серия и за двете помещения. А ако си  достатъчно ексцентричен, в центъра на това основно дневно пространство може да бъде именно кухнята, около която да се завърти всичко останало.

Елемент от тази тенденция за цялостност и монолитност е принципът „всичко скрито”: Полиците се крият зад плъзгащите се врати на кухненския „гардероб”, а самите врати на тази мебел потъват назад и встрани при отварянето с помощта на специални механизми. Котлоните и мивката се затварят като в сандък с плъзгащи се плотове. Контактите и стойките за ножовете се скриват в падащи от горните шкафове панели. В конзоли се крият малки контейнери за подправки, прибори или други аксесоари. Дръжките на самите шкафове са под формата на невидими шлицове.
Кухнята е пространство, което изисква определен тип материали, затова революции в тази област няма. Очевидна тенденция от миналогодишното изложение на кухни Eurocucina в Милано е присъствието на темперираното стъкло под формата на предни панели на вратичките, преградни стени, облицовки на стените над плота, в абсорбаторите. Принтирано с различни мотиви или цветно, стъклото може да бъде акцент в кухнята.  

Дървото с подчертан фладер е много актуално, вероятно заради  модерната тенденция за ползване на малко обработени естествени материали и за засилване на връзката с природата. Често се комбинира с материал в контрастен цвят и фини метални лайсни, които разнообразяват текстурите и рамкират определени елементи.
Плотовете се бунтуват срещу стандартната си дебелина – изглеждат или подчертано удебелени или точно обратното – крайно изтънени. Особено внимание се обръща на формата на ръбовете. Като много практично решение се наложиха плотовете от технически камък.
Вграденото осветление се развива и е съществена част от дизайна и функционалността на кухнята.
По отношение на композицията, прави впечатление, че присъствието на горни шкафове вече не е задължително. Вместо това, работните плотове се съчетават с една по-обемна мебел,  тип „гардероб”, в която са вградени електроуреди, шкафове и чекмеджета.
Новост е предлагането на пълно оборудване на кухнята, като дизайнът на смесителя, мивката, електроуредите и дори на приборите е съобразен с общата визия и използваните материали.
Абсорбаторът е в центъра на вниманието и нерядко играе ролята на акцент. Той отдавна не е свързан с комина и затова може да се движи свободно в помещението.
Новост е и централизираното дигитално управление на всички уреди само от един електронен панел. 

Кухните са с възможности за множество модулни аксесоари. Допълнителен плот или маса може да изскочи неочаквано от всяко място. Някои модули са с колеца и така кухнята може лесно да се преконфигурира и дори да смени мястото си.
Като функционално и в същото време съвременно решение се налага фурнирът избелен дъб. В мострите и каталозите често се среща бялото в лак и цветове, за които доскоро се смяташе, че не са типични за кухнята – активно зелено, оранжево и червено. Тези цветови решения са много ефектни и могат да превърнат кухнята в истински център на дома.


 

*четете повече в броя

Специални издания