Нови материали в кухнята

Устойчиви и лесни за поддръжка плотове в работната зона

Катя Атанасова

Работните плотове и стенните панели в кухнята са изложени на агресивни фактори – влажност, високи температури, киселинност и различни почистващи препарати. Затова тези повърхности трябва да бъдат от първокласни материали с автентични покрития. Съществуват различни варианти на материали за работната зона в кухнята:

Ламинат

Той е най-широко използван, защото е евтин и лесен за почистване, може да се открие в разнообразни цветове и текстури. Недостатък е, че е податлив на повреждане от остри ножове и горещи съдове и дълбоките драскотини са трудни за поправка. Губи влагоустойчивост, ако има нараняване и пълнежът му от ПДЧ започва да гние. Важно е да се отбележи, че и при ламинатите разликите в качеството може да са големи. Трябва да се обърне специално внимание на кантирането, което защитава от гниене. Кантът може да е заоблен или прав, алуминиев и масивен. Новост са ламиниращите покрития, които като дизайн и структура имитират естествените материали и дори дават усещане за допир до камък или дърво.

Нови материали в кухнята [1/2]

 

Естествен камък и композитни материали

От естествените материали най-подходящ за плотове е гранитът, който е изключително твърд и издържа на топлина, не задържа петна и не променя цвета си с времето. При нараняване може да се попълни с безцветен кит и да се полира отново.

Гранитогресът се изработва от пресовани гранитни частици. Има по-висока плътност от гранита и няма пори. Това прави материала по-малко хигроскопичен. Друго предимство е, че има светли нюанси, които липсват при гранитните плочи. Техническият камък е една от най-добрите алтернативи за кухненски плот. Това е композитен продукт, изработен от 95% естествен материал (кварц, гранит, мрамор) и 5% полиестерна смола с много високи физико-механични характеристики. Притежава много добри характеристики като здравина, топлоустойчивост, киселиноустойчивост, антибактериалност. Технологията позволява да се произвеждат големи плочи с прецизни размери и дебелини. Минералните плочи са друг композитен материал, създаден от 2/3 естествени минерали и 1/3 акрилна смола. Те дават възможност за невероятно живи и красиви шарки. Здрави и устойчиви, но в същото време топли и приятни на допир, без пори, което ги прави лесни за почистване.

Акрилни плоскости

Интензивно навлизат в употреба акрилните минерални плоскости, като най-популярна е американската марка Corian. Материалът се състои от натурални минерални съставки, оцветители и акрилна смола. От хигиенна гледна точка има отлични показатели – не абсорбира вода, мазнини и други замърсители, издържа на механични наранявания и химикали. С високите температури обаче трябва да се внимава, защото променят цвета си и се деформират. Изключително богатата цветова гама (повече от 160 цвята) го прави предпочитан при дизайнерските решения. Уникално при Corian е, че с температурна обработка може да му се придаде всякаква форма, като местата на свързване остават незабележими.

 

Дърво

Масивната дървесина също се използва за кухненски плотове, но по-рядко от ламината и композитните материали. Повърхността се запечатва с минерални масла, но трябва да се внимава да не се поставят продукти с интензивен цвят. Върху него не могат да се поставят директно нагорещени съдове, а рязането трябва да е с подложка. Въпреки обработката не е напълно устойчив на течности.

Стъкло

Стъкленият плот задължително трябва да е от закалено стъкло, за да издържа на натоварване и високи температури, а дебелината му да е поне 4 мм. Обикновено стъклените плотове са комбинация от няколко материала, като най-често са от два слоя. Предимство на този материал е, че е издръжлив на високи температури и надраскване, лесен за почистване. Недостатък е, че може да се счупи или напука.

Гърбът на кухнята е важен за нейната визия и функция. Доскоро се използваха предимно керамични плочки. Днес керамиката остава актуална, но с по-малки размери на елементите. Интериорното стъкло Lacobel намира широко приложение и е сред най-актуалните решения. Ламинатните плоскости също са популярно и евтино решение, което виждаме често в новите кухни.

Нови материали при мивките

Важна част от работната зона е мивката, като и в тази област има технологични иновации и под различни търговски наименования се предлагат мивки от различни композитни материали. Така например, могат да се намерят мивки от материал, който е подобрена версия на класическия гранит със съдържание на 80% кварц – най-твърдата съставна част на гранита. Този материал издържа на високото натоварване в вухнята, като отблъсква замърсяването, устойчив е на петна и високи температури, безопасен е за храната. Актуално в дизайна на кухните е използването на закалено стъкло за борда и отцедника, комбинирано с корито от хром-никелова сплав.

Класика остава неръждаемата стомана с високо качество, като се предлагат мивки с ленена повърхностна структура.

 

Специални издания