Наследено и преоткрито

Ретро, соц, модерно, еклектично….история за съживяването на едно жилище в стара София  

 
Антоанета Баева 
интериор Таня и Александър Касабови 
снимки Александър Новоселски 
 
Стара кооперация от 50-те години. Повечето хора, които прекрачат входа на този блок от соцвремената, са скептични. Красотата на старото понякога не е видима от пръв поглед и трябва да бъде открита, а за това се искат време и усилия. За собствениците обаче жилището е специално място, наситено със спомени от детството, затова желанието идва съвсем спонтанно. Наследените мебели не се изхвърлят, защото са не просто вещи, а предмети с история и дух и могат да бъдат събудени за нов живот. Така започва реновирането на това пространство в стара София, за да се превърне в одухотворено, уютно и свежо място за гости. Да, за гости – апартаментът е част от най-бързоразвиващата се платформа в тенденцията на sharing икономиката, която предлага алтернатива на пътуване и настаняване – airbnb.com.
 
 
В хубавата история с наследените от дядо (майстор дърводелец) и баба мебели се намесва и още един красив сюжет – „Рето”. Малко известно е, че това е организация, която социализира наркозависими и хората в тази общност създават и реставрират  мебели, като имат три магазина в София, които са истинска съкровищница. Така старите гардероби, маси, скринове и врати са спасени и майсторски върнати към интериорната сцена от сръчните работници на „Рето”. 
В пъстрия пачуърк от идеи се намесва и Сицилия – именно там собствениците усещат онзи прилив на енергия и вдъхновение, който е необходим за стартовата точка на нещо голямо. Връщат се от пътуването с идеи, няколко подходящи картини и с впечатления, които преминават през интериора като тънка, едва доловима стилова линия.  
 
Резултатът е приятно място, което диша със спомените от миналото, но асимилирани без носталгия от модерния градски дух, който има свойството да изчиства излишното, да подрежда, систематизира и окрупнява. Така артистичната бъбривост на ретрото е укротена от прагматичното съвременно съзнание и апартаментът е превърнат в красива комфортна градска среда, в която с удоволствие ще останеш. 
 
Целият материал в брой септември 2015 г.
 

Специални издания