Млади архитекти спечелиха конкурса за проектиране на новата библиотека във Варна

текст Благослава Банчева
проект Architects For Urbanity

 
Холандски проект спечели първо място в конкурса за нова сграда на регионалната библиотека във Варна. Разработен е от млад екип архитекти (обща възраст под 30 години) от студио Architects For Urbanity, базирано в Ротердам. Международно жури единодушно избра предложението им пред други 369 проекта. „Обединихме се около проект, който да се впише в околното пространство, да не е натрапчив и да не доминира над околните жилищни сгради и тази на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда – видим бетон, който няма да контрастира с Общината, окачени структурни фасади и двойна фасада от неръждаема мрежа” – коментира Главният архитект на Варна – арх. Виктор Бузев.

На второ място в конкурса е класиран проект на „I/O архитекти”, а на трето – на Spatial Practice от Хонгконг. Журито отсъди и две поощрителни награди – за Stewart Hollenstein от Австралия и PLUSR Chitecture от Гърция. Победителят получава награда в размер на 20 000 лв. и покана от Община Варна за договаряне изготвянето на технически и работен проект с максимален общ хонорар от 600 000 лв. Предвидената обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е в размер на 40 млн лева.

 
 
Предвижда се новата сграда да бъде разположена до Общината в морската ни столица. В проекта на Architects For Urbanity тя се простира на 4 етажа с височина под 20 метра и разгърнатата застроена площ от 17 500 кв.м. В проекта е заложен зелен покрив и 330 паркоместа в подземен гараж.
 
 
Обемът на сградата е разделен на три части. Едната е плътна и защитена. Образно казано, тя е гръбнакът на библиотеката. В нея са разположени хранилищата и административните помещения. Срещуположната част е полупрозрачна заради окачената структурна фасада. Диагонално и стъпаловидно, по средата между тези два обема, е разположена „прозрачна”, „отворена”, остъклена ивица, която разкрива вътрешността на сградата. По проект е предвиден и аудиториум, където могат да се провеждат различни обществени мероприятия.
 
 
Една от идеите, заложени в концепцията на Architects For Urbanity, е новата библиотека да се превърне в инкубатор. „България е страната с най-нисък процент на библиотеки (3,47%)  на глава от населението в Европа. Бихме искали да се постави началото на нова ера, основана на принципа на ефекта на доминото: библиотеката може коренно да промени интелектуална сцена на града, като се превърне в градски кондензатор и нова урбанистична забележителност” – коментират от архитектурното студио.
 
Друга цел, която архитектите си поставят, е новата сграда да се превърне в централно място за срещи. Инфраструктурата трябва да функционира като образователен хъб, който привлича хората и им предоставя място, където да се срещат, да общуват и да работят заедно. Второто ниво на сградата пък изпълнява ролята на туристическо място за срещи – тук хората могат да се срещат, да си почиват, да разгледат някоя изложба, да играят с мултимедия, да пият кафе и да се информират за забележителностите и събитията в града.
 
 
Всяко ниво от сградата има определена функция. Остъклението по диагонала позволява навлизането на естествена светлина във вътрешността, като едновременно с това създава визуални връзки между етажите и пространствата. Рампа свързва приземния, първия и втория етаж. Тази диагонална ос променя качествено пространството, като му придава динамика. Рампата свързва повечето обществени помещения, приземния етаж, детския и юношеския отдел. На всяко ниво има мостове, които свързват читалните с книжните стелажи. На различни места между лавиците са разположени зони за четене. Достъп до вертикалния обем, администрацията и архива има както от всички нива на сградата, така и през отделен вход откъм страничната улица.
 
 
 
С влизането си посетителят се озовава във фоайе, разположено в предната част на сградата по цялото й продължение, паралелно на площада отвън. Лобито предлага достъп до различни локации. Отляво се намира рампата, която води до горните етажи. Оттук се стига и до рецепцията, магазина за сувенири, хоби зоната, учебния център, конферентните зали и кабинети, копирния център. В дясно е разположена открита обществена зона, в която има аудиториум, изложбена площ, офиси, гардеробна, кухня и складове.
 
Първата част на рампата води до първия етаж. В лобито му се намират втори копирен център, бюро за обслужване на читатели и IT лаборатория. На това ниво е разположен и детският отдел на библиотеката. В него има заемна, читалня, зала за игра, кът за родители, бюро за справки, зона за четене на открито и площадка за игра.
 
торото ниво е адресирано към тийнейджърите. Тук има заемна и читалня, индивидуални работни места, хоби зона, обслужващи офиси. Паралелно на това ниво се разгръща и горният плаващ обем, който побира няколко стелажа с книги и места за четене.
 
Вито стълбище води към третия етаж. Тук се намират Арт и Медиа център, отделите за исторически и редки книги, кътове с американска и германска литература, хоби зона и бюро за обслужване на читатели.
 
Малък амфитеатър отвежда читателите към четвърто и пето ниво, посветени на възрастната аудитория. Тук има книги, читални, индивидуални работни места, бюро за обслужване на читатели.
 

 
На последния, шести, етаж има малък павилион, кафене, зони за четене на открито и закрито.
 
 
Екипът на студио Architects For Urbanity
 
 

Специални издания