Минало в бъдеще време

Модерен дух и вдъхновение от 60-те

интериор Александър Касабов

снимки Александър Новоселски

Антоанета Баева

 Открихме този чаровен, цветен апартамент в масивна сграда от 1960 г. на един от оживените централни столични булеварди.

 Въпреки правилните обеми и високите  над 3 метра тавани, първоначалното впечатление от жилището било потискащо, защото стените и дори таваните били  облицовани с корк и ламперия  в тъмен цвят, а мебелите били от тъмно дърво.

 Собствениците решават да освежат апартамента, като внесат усещане за светлина, простор и уют и в същото време запазят ценните му елементи.

Концепцията е да придадат на интериора съвременно излъчване с акценти от 60-те години, тип скандинавски дизайн, които носят топлина и функционалност. Избират естествени материали и избягват популярните продукти на мебелния пазар, за да изградят уникална идентичност на жилището. 

И така ремонтът започва. За радост, почти не се налагат промени в разпределението и на 80-те квадрата са оставени две спални и дневна зона, която обединява хол, трапезария  и кухня. Настилката във всички помещения е подменена с естествен паркет в светъл цвят. Премахната е ламперията, а дървените врати, дограми и кухня са запазени, но пребоядисани  в бяло.

Най-важното за визията в случая е подборът на обзавеждането – съчетани са стари мебели и антикварни находки с нови дивани, ел. уреди и творби на български автори. „Ценим съчетанието на ново и старо. Според нас се допълват прекрасно. Стaрите предмети носят история, преживявания, случки, а новите са готови да ги трупат и по този начин се постига приемственост”, казва собственикът Александър Касабов, който е и автор на интериора. Така съвременни датски мебели и осветление са хармонично комбинирани със запазени дървени маса, столове и  скрин от 50-те години на миналия век.

Активните цветове в основното помещение не създават усещане за хаос, а постигат интригуваща и жива еклектична визия.

Апартаментът, който се дава под наем чрез най-голямата платформа Airbnb, отлично илюстрира тенденцията за предлагане на жилища със собствено излъчване и индивидуалност за хора с отношение към дизайна и функционалността.

Специални издания