Малко мебели, много бяло

текст Антоанета Баева, снимки “Студио МЕМ”

Много въздух и светлина, усещане за лято ­ това е водещата идея, с която е създадена тази елегантна извънградска къща. Интериорът е дело на младата собственичка на дома, която не е професионалист в обзавеждането, но нейното образование и работа в областта на дизайна силно личат в елегантния резултат. С малко мебели и с много бяло 120-те квадрата на къщата изглеждат много повече. Интересно е, че в тази среда бледата резеда на стените въздейства като нюанс на бялото. Един малък детайл в изпълнението е с голям ефект за общото впечатление ­ бялото от таваните продължава към стените с фина бяла ивица, която придава завършеност и елегантност на мястото. Обзавеждането не е търсено и купувано по каталози ­ част от него е наследство, друга ­  случайна находка. Няколко антики създават стилна и сдържана еклектика, а няколкото образци на световни имена в дизайна са солта на интериора. Със своя агресивен червен цвят кухнята “разбужда” пространството и внася необходимата доза предизвикателност. Френските прозорци не само пропускат много светлина, но и разкриват прекрасна гледка към зелените хълмове и полета навън. Дългите до пода леки пердета подсилват усещането за ефирност. Къщата е на два етажа. Съдържа голяма дневна с кухня, две спални и две бани.

1. Старите дивани са “облечени” по подходящ начин. Двете стъклени масички са правени по поръчка за друго жилище, но са намерили идеалното си приложение тук. Двете дървени табуретки вдясно са дизайн на Чарлз и Рей Еймс. Шлицовете на осветлението подсилват доминиращото присъствие на прави ъгли и придават завършеност на интериора.
2. Кучето Мая е не само един от стопаните на дома, но и идеален “аксесоар” към интериора. Портретът на момиче е рисуван от състудент на собственичката.

1, 2. Кухнята  в червен лак е необходимата доза предизвикателство в интериора.  Масата е тик, столовете са известният модел Chair One на дизайнера Константин Гърчич. Витрината вдясно е реставрирана  антика, като на гърба є е сложено огледало. Лампата над кухненската маса също е втора употреба. Количката е находка от магазини TCM.


 

Специални издания