Майстори на светлината

Поинтересувахме се кой стои зад тези симпатични, непретенциозни лампи, които обаче могат напълно да променят стила на жилището. Запознахме се с Ния и Богомил Запрянови.
 

 
 
Как започна Zappriani?
Ния: През последните 12 години живяхме, учихме и работихме в Австрия, където се роди марката Studio Zappriani. Всичко започна съвсем случайно – търсихме месеци наред голям, весел, оранжев абажур, който така и не намерихме. Богомил е и добър дърводелец и сам го направи.
Богомил: В един августовски следобед показвам творението си на Ния, а тя ми каза: “Това е, започваме да правим абажури.” Учихме при най добрите майстори на абажури в Австрия, усвоявахме тънкостите и малките тайни, правехме опити и модели. Изработката на абажури в Австрия е занаят с традиция.
 
С какво се отличават вашите продукти?
Богомил: Всички продукти са ръчно правени, влагаме изключително внимание към дизайна и прецизната изработка. Материалите са високо качество, предимно естествени. Всеки модел има име с послание и лого, с което символично казваме, “Това сме ние, стоим зад всеки продукт.”
 

Познават ли ви извън България?
Ния: Продуктите ни са повече познати навън, отколкото у нас, но все пак сме и по- малко от година на българския пазар. За съжаление, ръчният труд не се цени в България. Чуждестранният клиент отдава много по-голямо значение на това как и къде е произведено изделието. Наскоро един от новите ни модели “Еко” беше представен като “Вдъхновяващ интериора” на страниците на няколко британски списания и с това спечелихме нови клиенти на английския пазар. Участваме в няколко световни платформи за ръчен труд, с които достигаме до хора от цял свят.
 
Какво ви вдъхновява за дизайна?
Богомил: Личности, случки, преживявания, дългото пътуване с кола, придружено с хубава музика, и, разбира се, нашият син. Всяка колекция е създадена спонтанно.
 

Модел ЕКО
 
Промени ли се отношението към осветителните тела през последните години?
Богомил: И да, и не. Лампите може да изпълнят помещението или да го накарат да изглежда голо, пусто, без атмосфера. Клиентите започват да обръщат все по-голямо внимание на осветителните тела, но продължават да ги поставят на едно от последните места. Явлението кабел-крушка още е често срещано явление в домовете.
Ния: А осветителните тела може да променят интериора и атмосферата на един дом, без да се налага да бъдат подменяни мебели.
 
Как се развива дизайнът на осветителни тела?
Богомил: Насоките са две. Първата клони към изчистени линии, минимализъм, контраст в цветовете на самия абажур, но не и на светлината. Изчистени форми, естествени материали. В противоположния аспект имаме абстрактните форми, изглеждащи като произведения на изкуството, разпръсната индиректна светлина.
Ния: Интересът към изкуствените материали и цветната светлина силно намалява, което нас много ни радва.
 

 
Какво бихте препоръчали за осветлението в дома?
Богомил: Домът е място за отдих, трябва да се усеща вашето присъствие в детайлите, направете го уютен. Наблегнете на функционалността и топлата светлина, не прекалявайте с ярката, многоцветна или студена светлина. Изразете себе се, не следвайте модните тенденции.
Ния: За детската стая оставете детето да избере мотива само, дори и да не е по вашия вкус. Детската лампа играе важна роля в развитието на детската фантазия. Децата се чувстват закриляни от малките герои, които надничат вечер от техния абажур, не прекалявайте със светлината. Често родителите поставят светлина като прожектор в детската стая.

 

Специални издания