Macondo – в ритъма на танца

Калина Константинова, снимки Алберто Стайков
Първото, което впечатлява когато прекрачиш прага на новия бар Macondo, кръстен на колумбийското село от романа „Сто години самота„, са четирите видими чугунени колони, които крепят металната конструкция. Те веднага пренасят в друго време – в началото на миналия век, когато сградата е била строена.
Нейни собственици са били братя Хадживълчеви, потомци на брат на отец Паисий. Била е проектирана за хотел, един от най-известните за времето си – Sofia Palace, от архитектите Маричков и Фингов. Разрушена частично по време на бомбардировките, сградата е сменяла често наемателите си през годините. На партерното ниво са се редували банки, заведения… Последното е било решено изцяло в черно… Доста потискаща атмосфера, но въпреки това Адриан Вела и Борислав Георгиев веднага почувствали потенциала на мястото и открили в него дълго чаканата възможност да направят бар за латиномузика, танци и култура. Адриан е колумбиец, учил пластични изкуства в Париж, и може би тъкмо неговите артистични качества му позволяват да види пространството в ярки, вибриращи цветове, точно такива, с каквито свързваме латинокултурата. След кратко „освежаване“ трансформацията е тотална, а постигнатото усещане е сякаш извън времето и пространството. Мястото изглежда напълно обживяно и още с влизането пренася в Латинска Америка.
Акцентите са много. Всяка мебел и интериорно решение имат своя история. Двете големи цветни репродукции на Анри Русо-Митничаря създават приказна, фантастична атмосфера, лампите са направени с кошници, донесени от Мозамбик, ретро постерите са с испански и португалски надписи, присъстват и традиционните черепи, символи на празника Вси Светии…
Концепцията на мястото е – кафене и коуъркинг място през деня, просторен бар с дансинг през нощта. Тук ще се слуша както латино, така и френска или италианска музика, а също и колумбийски рок. Ще бъдат канени изпълнители на живо. Програмата тепърва ще се развива.  Зад картата на коктейлите стои съдружникът на Адриан – Борислав Георгиев, и тя ще е напълно автентична. В процес е и разработката на ресторанта, който ще предлага традиционни ястия.

 

Специални издания