Лицето на гърба

Пространството зад шкафовете определя стила и визията на кухнята/
 
Ирена Куртева

 
В кухнята всичко е важно – шкафове, уреди, цветове, материали, плотове и не на последно място – стената над плота или т.нар. „гръб”. Винаги забелязваме това пространство, така че то е важен елемент от „лицето” на кухнята. В миналото там лепяхме плочки, но с напредването на технологиите материалите се промениха, а и визията на едрите обеми и по-модерното звучене изисква равна плоскост без фуги. Плотът и стената зад  него често се правят в контрастен цвят (заради вертикалните и хоризонталните плоскости), но ако използвате технически камък, те може да бъдат еднакви.
 

Ламинатен гръб HPL с покритие Resina Finitura Climb, фабрика Lube. Дължина до 4 м. От Alema Design.
 
Материалите могат да са най-различни – от естествени до високотехнологични – фурнир, камък, метал, стъкло и дори боя. Поради изместване на котлоните в остров, гърбът на кухнята може да изглежда по всякакъв начин, стига над мивката да има 20 см борд от материала на плота, за да предпазва от пръски.
 

Кухня Arkè – гръб и плот Gres 12мм Grigio Оrobico. От Illuminarte Interni
 
 
Новост във визията на гърба са паната от закалено стъкло с принтове, които внасят свежест и различна визия. Осветлението зад тях ги прави акценти. 
 
 

Стенни панели от закалено стъкло с мотиви на германската  компания за кухни Nolte между работния плот и  горните шкафове в кухнята, с избор от 14 различни визии.Поръчват се по размер – от 60-180 см. Имат възможност и за осветяване. От Intro Design Zone.
 
 
 
Целият материал може да видите в брой юни/юли 2018
 
 
 

Специални издания