Драматичен декор в Le Pristine, Антверпен

Интериор, вдъхновен от старите фламандски майстори, обзавеждане, декорация и инсталации от водещи съвременни артисти и великолепна храна в новия ресторант на шеф Серджо Херман

 

Калина Константинова, проект Space Copenhagen, снимки Питър Пол де Мейер

 

Le Pristine е новият ресторант на международно признатия и отличен от Мишлен шеф Серджо Херман. На площ от 445 кв.м той се помещава на приземния етаж на сграда, строена през 60-те години на миналия век в Антверпен. Архитектите от датското студио Space Copenhagen, автори на интериора, заварили полуразрушено, лошо стопанисвано пространство, със спомени от разнообразните му предназначения през годините. Вместо напълно да го модернизират, решили да запазят част от историята му- слоевете мазилка, тухлените стени, напукванията и бетонните колони. Всички те говорят за миналите животи на сградата и се вписват хармонично в цялостната нова атмосфера, вдъхновена както от град Антверпен, от великите фламандски и холандски майстори и тяхната своеобразна цветова палитра, така и от съвременни артисти като Сабин Марселис и Мартен Бас. На пръв поглед невъзможен микс, който в ръцете на умели разказвачи на истории превръща Le Pristine в една от „най-горещите“ дестинации в града.

Space Copenhagen са работили с различни занаятчии и местни майстори, за да създадат драматичен декор. Стените с преобладаващо сиво-сини и кафяви тонове и приглушеното скрито осветление са идеален фон за по-дръзките съвременни произведения и инсталации. След входното пространство, където е разположена пекарната с нейната традиционна пещ,  се насочваме към дългия седем метра бар-плот по проект на Сабин Марселис, излят от смола в пастелен розов нюанс. Други две имена от съвременната арт-сцена са автори на рецепцията на ресторанта. Мартен Бас и Бертян Пот създават истинско произведение на изкуството с вградени LED светлини, добавящи нужния щрих към по-непринудена, парти атмосфера. Фредерик Моленшот пък окачва в интериора 5-метрова скулптурна инсталация, наречена „Hacked Cheese“, съставена от шестнайсет цели пити пармезан, боядисани с пастелни сини тонове, напомнящи формата на боксова круша. Огромното платно, изобразяващо сцена в ресторант с ретро излъчване в черно и бяло, окачено над отворената кухня, е дело на художника Ринюс ван де Велде.

Space Copenhagen са автори на голяма част от обзавеждането.  Ленени салфетки и покривки добавят елегантност, стил и говорят за традиции и минало.

 

Специални издания