Къща пагода

Разположена на наклонен терен в подстъпите на планината, къщата се радва на панорамен поглед към града и Витоша 
 
 
проект  I/O архитекти 
снимки Асен Емилов 
 
 
 
 
Разположена на наклонен терен в подстъпите на планината, тази къща се радва едновременно на панорамен поглед отвисоко към града и гледка към близките върхове на Витоша. 
В наклона на склона е скрит приемният и обслужващ етаж. По този начин основният етаж е на нивото на терена откъм двора, а към улицата е повдигнат. Къщата се превръща в подпорна стена за частично изравнения двор и има различна етажност в зависимост от гледната точка. 
Зелената ограда, която следва наклона на улиците, е дублирана от плътните дървени фасади зад нея. Между тях са затворени серия от различни като ниво и функция малки дворчета, които допълват вътрешните пространства на къщата и контрастират с големия южен двор. Къщата е изцяло остъклена и свързана посредством голяма веранда с променлива височина. 
Покривът на сградата покрива разширението на улицата, което прекъсва зелената ограда и обособява различните входове на къщата. 
 
Г-образната структура на плана вкарва в интериора външното пространство около басейна. Чупките в равнината на покрива се разминават със смяната на нивата на пода и обособяват пространства с различна височина. Сърцевината на къщата е пространството през две нива на стълбата, където зад витрина е експониран колекционерски автомобил.

Целият материал в брой декември/2015
 
 

Специални издания