Kourasanit – естествена визия и лесна поддръжка

Консултант Йордан Абаджиев, управител на Nido

 

Какви бои и мазилки бихте препоръчали за пространството на кухнята?

 

Една от устойчивите тенденции в интериора е навлизането на естествените мазилки. В тази връзка бих насочил вниманието към Kourasanit, защото това е естествен материал с висока износоустойчивост, подходящ и за кухнята. Nido е изключителен представител у нас на гръцката марка, която през последните години се превърна в един от най-модерните и търсени материали в интериора.

Така нареченият „римски бетон” е с елементарна структура, базирана на вар, натрошен камък и поцолан – фина пясъкообразна вулканична пепел,  която придобива циментови свойства при взаимодействие с вода. Голямото предимство на тази мазилка е нейната натурална, благородна визия – цветовете й са разнообразни, в естествените нюанси на камъка, без да се ползват оцветители, което придава на повърхността дълбочина и автентичен  вид.

В продуктовата гама има много цветове и ефекти, а специално за кухнята бих препоръчал колекциите Рок и Майн.

 

Къде в кухнята може да се ползва този материал?

На практика Kourasanit може да се полага навсякъде – за гръб на кухнята, върху под, стени, мебели, плотове и всякакви повърхности, в мокри и сухи помещения, вън и вътре.

 

Как е защитено това покритие от замърсяване и лесно ли се поддържа?

Kourasanit  е високотехнологичен продкут, устойчив на износване и много лесен за поддръжка. Покритието се почиства както плочки, издръжливо е на петна от вино, кафе и други. Предимство на този материал е, че се полага без фуга, с което не задържа замърсяване. Освен че е 100% натурална, мазилката е и антибактериална – важна характеристика за кухнята.

 

Как се полага този материал и каква е цената му?

Полага се на място от специализиран екип. Запечатва се с финиш, съобразен с мястото на употреба–за бани, кухни и плотове това е двукомпонентен полиуренатов лак, а за други зони се използва запечатка на водна основа. Като цена е съизмерим с гранитогреса.

 

Какво е модерно като стилове в кухнята?

През последните години не можем да говорим за определен доминиращ стил в интериора. В дизайна на дома откриваме микс от стилове, асоциации с различни култури и исторически епохи. Актуална е комбинацията желязо – камък – дърво, стилизирани класически форми, които се съчетават с модерни елементи или са с нов, модерен прочит. Във всички случаи обаче в интериора се долавя съвременният лайфстайл с неговото характерно излъчване и функционалност.

Кухнята отдавна е пълноценна част от интериора – днес тя е част от дневната и повечето фирми разработват мебели, които звучат като продължение на  хола – скринове, ниски шкафове, библиотеки.

 

Кои са актуалните материали?

Дизайнерите и производителите се ориентират към естествените продукти. Особено актуална е визията на бетона, а също натурални мазилки и естествено дърво, интерпретирани със съвременни технологии. Като материали има тенденция за по-високо качество на структурата на кухнята – използват се неръждаема стомана, боядисан метал, шперплат, които са здрави и устойчиви във времето. При фронтовете навлизат мазилки тип бетон и автентично старо дърво.

 

 

 

 

Специални издания