Контрасти в цвят и материя

интериор арх. Пенка Станчева, текст Антоанета Баева
снимки Борис Мисирков и Георги Богданов

Спокойствие и сдържаност, интересно съчетание на текстури, много светлина – това е първото впечатление от този мезонет. Интериорът съчетава хармонично усещането за класика с изчистена линия и опростени обеми. Жилището обединява три актуални теми в съвременния дизайн – контраста,  неокласицизма и метала. Охрата и бялото балансират тъмните тонове на сивосиньото, което минава от нюансите на гълъбово и стига до графитно. Контрастите са и в материалите, които разиграват усещането за твърдо и меко, релефно и гладко, студено и топло, класическо и модерно. Металът се изявява в лъскави ефекти и отблясъци. Неокласицизмът дискретно присъства в  детайлите. Обзавеждането е подбрано умно, без излишества и в рамките на умерен бюджет. Жилището е разположено на 120 кв. м, на две нива. Съдържа дневна с трапезария, отделна кухня, спалня и детска стая, складови помещения. Архитектурната му специфика е в подскатовите пространства.

Всекидневната е обзаведена в контрастни тонове и материи. Тапетът модерно интерпретира класиката – на фон с метален ефект се повтарят релефни фигури от велур. Мекотата в текстурите е продължена като линия  в материала на диваните.

Младежката стая на второто ниво. Цветовете тук са по-енергични и жизнени от останалата част на дома и са в различните нюанси на оранжево. Логиката на движението се диктува от натрупването на Г-образни форми в различен мащаб. Те са разиграни във формите на полиците, шкафовете и бюрата и са повторени в разположението на двете легла. Мебелите са от български производител – “Меб Студио”.

Стълбите към второто ниво. Тук ефектът е от засичането на вертикалните
и хоризонталните линии на парапета, осветлението и декорацията на стените.

повече имформация брой 3, страница 70-76

Специални издания