Kонцепция за банята


design digest с Теменужка Захариева  www.trendoffice.org

Международен конкурс за дизайн на известната Японска фирма MUJI AWARD 02: Re-think, Re-design, Re-use, Re-fuse… (преосмисли, проектирай отново, използвай отново…). Този конкурс е с идеята да провокира младите дизайнери да търсят нови начини за използване на нещата, нови гледни точки при проектирането, идеи за рециклиране.  В конкурса може да участва всеки – индивидуално или като член на компания – дизайнер на свободна практика или студент. Не става въпрос за строго определен жанр: проектите могат да бъдат за мебели, офис оборудване, домашни предмети и т. н.
Краен срок: 31 юли 2007 г.  За подробности на адрес:
http://www.muji.net/award/essential.html#en

Изложбата “Дизайн за останалите 90%”,
открита в  Cooper-Hewitt, National Design Museum в Ню Йорк, може да се види до 23 септември. Тя е фокусирана върху дизайна, насочен към най-бедните райони на света. “От цялото население на земята, което е 6.5 милиарда,  90%, тоест 5.8  милиарда, имат малко или никакъв достъп до повечето от продуктите и услугите, които много от нас считат за даденост – се казва в страницата на музея, посветена на тази изложба”, http://other.cooperhewitt.org/about/. “Всъщност почти половината нямат постоянен достъп до храна, чиста вода или подслон. “Дизайн за останалиите 90%” изследва набиращото сили движение сред дизайнерите за проектиране на евтини решения за “другите 90%”. Чрез партньорства на глобално и локално ниво, индивидуално и организирано, те търсят начини да решат основните проблеми сред най-бедните в света, свързани с оцеляването и прогреса.” Всеки от предметите в изложбата показва как дизайнът може да бъде динамичната сила, трансформираща живота – у дома и по целия свят.

Новата концепция за банята отразява най-значителната тенденция в интериорния дизайн за последното десетилетие: акцента върху  декорацията. Art Deco колекцията за баня на Simas – Bohemian, е точно това. Освен нестандартните декорации тя предлага и една много по-функционална несиметрична форма на мивката със странично монтиране на батерията (3).
Neorest 600 на Toto е елегантна, напълно автоматизирана тоалетна с биде и дистанционно управление, която автоматично повдига капака си, автоматично пуска водата, след като е затворила капака, автоматично пречиства въздуха. Освен това може незабавно да затопли водата и седалката. Вместо казанче използва специална система за регулиране на различни режими на водата (2). Има и още много други удобства, които можете да видите на сайта на
NEOREST: www.totoneorest.com

Можете да оборудвате луксозната си баня и с интегрираното в шкафа за баня чекмедже за затопляне на кърпи IOWO24 на Dacor (5) или да я обзаведете с газова камина, вградена в стената.
много ефектни за недиректно осветление или като елемент на декорацията са светещите бордюри LED на Steuler (1,4). Те са от стъкло, с размер 5.5×40 см, и са с вградени светодиоди. Могат да бъдат в синьо, жълто и бяло и се комбинират добре с плочките с вградени светодиоди LED Tiles (6).

Специални издания